Wegens doorstralen voeding; Gammaster ook in hoger beroep veroordeeld

ROTTERDAM, 11 APRIL. Het gerechtshof in Arnhem heeft het bedrijf Gammaster in Ede in hoger beroep beboet voor het doorstralen van voedingsprodukten waarvoor het bedrijf geen toestemming had. De boete, drieduizend gulden, is conform de eis van de procureur-generaal.

Directeur J.G. Leemhorst van Gammaster beaamde vanochtend dat het bedrag voor zijn bedrijf voornamelijk symbolische betekenis heeft. Gammaster, dat ook vestigingen heeft in Duitsland, Frankrijk en Ierland, is Europa's grootste onderneming voor het steriliseren en decontamineren van medische artikelen en voedingsprodukten met behulp van ioniserende straling (gammastraling).

Gammaster, dochter van de Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG), gebruikt in Ede een radioactieve kobalt-60 bron voor het opwekken van de straling. Ontsmetting van medische artikelen vormt de hoofdmoot van de activiteiten, het doorstralen van voedingsprodukten (waarbij ziekteverwekkende bacteriën als Salmonella, Campylobacter en Listeria gedood worden) neemt nog geen 10 procent van de aandacht.

Gammaster voert al enige jaren een principiële discussie met de Nederlandse overheid over de interpretatie van het Besluit Doorstraalde Waren in de Warenwet dat in april 1992 werd gepubliceerd. De Nederlandse overheid stelt zich op het standpunt dat doorstraling een gezondheidsvoordeel moet hebben en hanteert een positieve lijst van produkten die, na doorstraling, in Nederland op de markt mogen worden gebracht. Daaronder vallen gedroogde vruchten, specerijen en kruiden, garnalen, kip, eiprodukten en kikkerdelen. Na een beroep van Gammaster, dat de lijst te kort vond, bij de Commissie van beroep voor het bedrijfsleven werd de lijst uitgebreid met aroma's en voedseladditieven.

Kort na het van kracht worden van het nieuwe besluit Doorstraalde Waren (augustus 1992) ontdekte de Keuringsdienst van waren bij Gammaster een partij walnoten die volgens de dienst niet viel onder de aanduiding 'gedroogde vrucht' omdat noten geen 'vruchten' zouden zijn. Toen dat wel zo bleek te zijn vond de dienst ze weer onvoldoende 'gedroogd', aldus Gammaster-directeur Leemhorst.

Later vond de Keuringsdienst een partij 'kippoeder' waarin geen gemalen kip zat maar een mengsel van smaakstoffen en specerijen (die toen nog niet onder het besluit vielen). In een ander geval legde men de hand op een 'graanprodukt' waarin gemalen rijst was opgenomen. In alle gevallen was Gammaster bij de beslissing om te doorstralen uitgegaan van de - achteraf onjuist gebleken - verklaring van de klant over de aard van de artikelen. Gammaster staat op het standpunt dat het niet zelf verantwoordelijk kan worden gehouden voor de controle op de juistheid van de opgaven. Het bedrijf is niet ingericht op analyse van voedselprodukten.

Niet bekend