Wasmiddelenbaas Unilever kreeg vorig jaar 2,2 miljoen

ROTTERDAM, 11 APRIL. Niall FitzGerald, die de wasmiddelenactiviteiten van Unilever leidt, was vorig jaar de best betaalde bestuurder van het Brits/Nederlandse concern. FitzGerald, onder wiens leiding het omstreden wasmiddel Omo Power werd gelanceerd, ontving in totaal 883.202 pond (circa 2,2 miljoen gulden).

Sir Michael Perry, voorzitter van de Britse tak Unilever plc, kreeg 854.839 pond (2,14 miljoen), een stijging van 24 procent ten opzichte van 1993.

Dat valt op te maken uit het jaarverslag van Unilever plc. De Britse jaarverslag-wetgeving vereist dat ondernemingen gedetailleerde informatie verstrekken over de salariëring van bestuurders.

Uit het jaarverslag van Unilever nv, de Nederlandse tak van het concern, valt slechts op te maken dat het bedrag uitgetrokken voor de 'bezoldiging' van de dertien leden van de raad van bestuur in 1994 steeg van van 19 miljoen naar 23 miljoen gulden. Daaronder valt ook het salaris van Morris Tabaksblat, voorzitter van Unilever nv. Perry en Tabaksblat vormen samen het special committee, het hoogste bestuurlijke orgaan van Unilever. FitzGerald zou aanvankelijk dit jaar worden opgenomen in het special committee. Maar na het debâcle met Omo Power, dat inmiddels is vervangen door 'nieuwe generatie' Omo, is de komst van FitzGerald naar het special committee tot 1996 uitgesteld.

Als gevolg van de problemen met Omo Power, dat extra slijtage aan wasgoed toebracht, zag Unilever de omzet van wasmiddelen in West-Europa vorig jaar met 13 procent dalen. In het salaris van FitzGerald is ook inbegrepen een 'aan het resultaat gerelateerde beloning' van 184.437 pond plus een bijdrage voor zijn pensioen van 18.962 pond.