Voorhoeve: banden met de Oekraïne sterker aanhalen

KIEV, 11 APRIL. Nederland wil meer economische projecten met de Oekraïne uitvoeren om de omschakeling van de zware militaire industrie naar de civiele sector te vergemakkelijken. Een economische opleving verstevigt ook de onafhankelijkheid van dit land. Dit zei minister Voorhoeve (defensie) gisteravond na zijn eerste besprekingen met de demissionaire minister van defensie van de Oekraïne, Valery Shmarov.

Nederland zou graag zien dat de technisch-wetenschappelijke instituten TNO en het Oekraiense Paton in de toekomst meer met elkaar zouden gaan samenwerken. In Nederland is er veel belangstelling voor de technologie om straalmotoren van binnen zodanig van een speciale, beschermende laag te voorzien dat verbranding bij hogere temperaturen mogelijk wordt en dus meer effect heeft. Bij de hoognoodzakelijke verbeteringen van het telefoonnet in het land kan het militaire telefoonnet ook geschikt worden gemaakt voor gebruik door burgers. Volgens Voorhoeve zou PTT-Telecom daaraan kunnen meewerken.

Naast de economische projecten zullen tien Oekraïense officieren worden uitgenodigd voor cursussen in Nederland, onder meer voor Engelse taallessen, voor het leiding geven aan moderne eenheden en voor kennis van logistiek en computers. De Koninklijke Marine zal dit jaar een vlootbezoek aan Odessa brengen. Ook wil Nederland met Oekraëinse militairen ervaringen uitwisselen op het terrein van vredesoperaties voor de Verenigde Naties. De Oekraïne levert twee bataljons voor UNPROFOR, de VN-vredesmacht in Bosnië.

Nederland is een van de weinige landen die bijdragen aan de ontmanteling van nucleaire raketten voor de lange afstand in de Oekraïne. De kernkoppen van de intercontinentale raketten worden teruggestuurd naar Rusland en tot nu toe is meer dan de helft van de meer dan duizend kernkoppen al uit de Oekraïne verdwenen. Daarmee ligt de regering in Kiev op schema, aldus Amerikaanse toezichthouders.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft de Oekraïne een miljoen dollar gegeven voor de aanschaf van medische apparatuur, waarmee militairen kunnen worden getest die betrokken zij bij het opruimen van soms lekkende raketten.

De apparatuur dient ook voor de behandeling van die militairen die besmet raken.

Vanochtend openden de twee ministers een werkbijeenkomst over afslanking en herstructurering van de krijgsmacht. De Oekraïne wil zijn leger van bijna 800.000 militairen halveren.

    • Willebrord Nieuwenhuis