Vietnam wil kerncentrales uit Z-Korea

SEOUL, 11 APRIL. Vietnam wil twee Zuidkoreaanse kerncentrales aanschaffen, zo hebben Koreaanse regeringsfunctionarissen vandaag meegedeeld. Als de levering doorgaat zal dit de eerste keer zijn dat Zuid-Korea kerncentrales exporteert. Zuid-Korea probeert ook kerncentrales te leveren aan Noord-Korea - in het kader van de overeenkomst tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over ontmanteling van de oude Noordkoreaanse centrales - maar Pyongyang weigert dit aanbod.

De levering aan Vietnam zal deze week besproken worden door de Zuidkoreaanse president Kim Young Sam en de secretaris-generaal van de Vietnamese communistische partij, Do Muoi, die vandaag in Seoul aankomt voor een bezoek van een week. Vietnam hoopt dat Zuid-Korea de centrales met een voordelige lange-termijn lening wil leveren. De levering zou drie miljard dollar kosten. De belangrijkste onderwerpen van gesprek tijdens het bezoek van Do Muoi zullen handel en investeringen zijn. Zuid-Korea is na Hong Kong en Taiwan de derde handelspartner van Vietnam.

De levering van centrales aan Noord-Korea door Zuid-Korea om de oude Noordkoreaanse centrales te vervangen, blijft intussen voor het noorden onaanvaardbaar. De Amerikaanse onderhandelaar Robert Gallucci beschuldigde gisteren Noord-Korea van het creëren van een crisis, doordat het land dreigt met het annuleren van de overeenkomst met de Verenigde Staten. morgen worden de besprekingen tussen de VS en Noord-Korea in Berlijn hervat. De VS zullen er volgens Gallucci aan vasthouden dat “als er een reactor komt, Zuid-Korea een centrale rol speelt in fabricage en financiering”. (AP, Reuter)