Twee nieuwe fronten in Bosnië

SARAJEVO, 11 APRIL. De oorlog in Bosnië breidt zich in snel tempo uit. Gisteren werd op twee nieuwe fronten gevochten. In Sarajevo werd een verbod op openbare bijeenkomsten van kracht. Het is uitgevaardigd naar aanleiding van Servische artilleriebeschietingen op het centrum van de stad.

De Bosnische Serviërs beschoten gisteren met artilleriegeschut een school in de stad Tesanj in Centraal-Bosnië. Daarbij kwamen twee kinderen om het leven. Verder werd gisteren ook gevochten bij Doboj, ten noorden van Tesanj, en bij Teslic, even ten westen van Doboj.

Verder kwam het gisteren tot gevechten bij Zepce, tachtig kilometer ten noorden van Sarajevo. Hier gaat de strijd tussen de Bosnische Serviërs en de Bosnische Kroaten. Een VN-waarnemer sprak van “verschrikkelijke” gevechten. Maar omdat de strijdende partijen de bewegingsvrijheid van de waarnemers aan banden leggen kon hij weinig details geven.

In Sarajevo vlogen gisteren op verzoek van de VN opnieuw NAVO-vliegtuigen laag over de stad om de Bosnische Serviërs te waarschuwen dat ze luchtaanvallen riskeren bij nieuwe beschietingen met zware wapens. De Serviërs hebben de afgelopen dagen herhaaldelijk zware wapens ingezet die zich volgens het bestandsakkoord van begin vorig jaar niet binnen een straal van twintig kilometer rondom het centrum van Sarajevo mogen bevinden. De Bosnische premier, Haris Silajdzic, eiste gisteren “onmiddellijke luchtaanvallen” van de NAVO op de stellingen van de Serviërs. De VN-commandant in Bosnië, generaal Rupert Smith, dreigde de Serviërs gisteren met aanvallen vanuit de lucht.

De Bosnische regering heeft in verband met de snel verslechterde veiligheidstoestand in Sarajevo openbare bijeenkomsten verboden, uit vrees voor een bloedbad als een Servische granaat in een mensenmenigte ontploft. Gisteren zei een woordvoerder van de VN dat de Serviërs met hun aanvallen “op laffe wijze de burgerbevolking intimideren”.

De VN-woordvoerder, Aleksandr Ivanko, bestempelde een eenheid van de Bosnische Serviërs in de voorstad Ilidja als “een terroristische organisatie” wegens de aanvallen van deze eenheid op de weg naar het vliegveld van Sarajevo. De Ilidja-brigade sluit die weg regelmatig af, beschiet mensen en hulpvliegtuigen, steelt voertuigen van de VN-vredesmacht en van journalisten, en wapens van de blauwhelmen, en gijzelt personeel van hulporganisaties. Servische commandanten in het regionale hoofdkwartier in Lukavica zeggen dat de eenheid eigenmachtig optreedt en bevelen naast zich neerlegt, maar dat geloven de VN niet omdat “de Serviërs voortreffelijke communicatie-apparatuur en een krachtige bevelsstructuur hebben”. De Serviërs in Ilidja, aldus Ivanko, schieten niet uit eigen beweging op hulpvliegtuigen.

De humanitaire luchtbrug op Sarajevo werd in maart dertien dagen lang stilgelegd nadat vliegtuigen waren beschoten. Sinds zaterdag ligt de luchtbrug opnieuw stil. (Reuter)