'Russen moorden in Tsjetsjenië'

SERNOVODSK, 11 APRIL. De Russische troepen in Tsjetsjenië hebben de afgelopen dagen drie bolwerken van de Tsjetsjenen veroverd en zich daarbij, volgens vluchtelingen, in zeker een van die steden schuldig gemaakt aan willekeurige moorden op burgers.

De Russen veroverden eind vorige week Samasjki op de Tsjetsjenen en gisteren de bolwerken Atsjkoj-Martan en Zakan-Joert. Na de val van deze drie steden in het westen van Tsjetsjenië is het vlakke deel van dit land nu in Russische handen.

In en na de verovering van Samasjki hebben de Russen, volgens vluchtelingen, een medewerker van het Rode Kruis en een lid van de Russische commissie voor de rechten van de mens op grote schaal wreedheden begaan. Ze spraken van willekeurige moorden op burgers, mishandeling, plundering en brandstichting. Vluchtelingen vertelden hoe twee oude mannen die de Russen om water vroegen, van dichtbij met een kalasjnikov werden doodgeschoten, hoe de Russen handgranaten in huizen gooiden waar burgers zich verborgen voor het geweld en hoe een jongetje voor een rijdende pantserwagen werd gegooid. De medewerker van de commissie voor de mensenrechten zei dat de Russische troepen in Samasjki “genocide” hebben gepleegd. Jean-Paul Corboz van het Rode Kruis sprak na een kort bezoek aan de stad van tweehonderd doden onder de burgerbevolking en van vijfhonderd vermisten. (Reuter).