Resultaat uitzendbureaus verdrievoudigd; Winst Vendex stijgt met bijna 60 procent

AMSTERDAM, 11 APRIL. De netto winst van het familiebedrijf Vendex International (V&D warenhuizen, uitzendbureaus, supermarkten) is vorig jaar explosief gestegenmet ruim 56 procent tot 385 miljoen gulden.

Dat heeft voorzitter mr. J. Hessels van de hoofddirectie van Vendex (78.500 medewerkers) vanochtend bekendgemaakt. Vendex, een van de grootste familiebedrijven in Nederland, wil nog voor de zomer naar de Amsterdamse effectenbeurs. Over deze operatie, die in januari werd aangekondigd, wilde Hessels geen nieuwe details geven. De turbulentie op de valutamarkt en het kwakkelende beursklimaat zijn geen reden de beursgang in de ijskast te zetten.

De winstexplosie is het gevolg van een verdrievoudigd resultaat bij de uitzendbureaus en een winst van 200 miljoen gulden op de verkoop van een pakket aandelen in de Amerikaanse boekhandelsketen Barnes & Noble. Het boekjaar van Vendex loopt, in verband met het traditionele hoogtepunt in de detailhandelsverkopen rond Sinterklaas en Kerstmis, van 1 februari tot en met 31 januari. In het boekjaar dat per 31 januari 1994 eindigde, maakte Vendex 246 miljoen netto winst.

Hessels toonde zich vanochtend content over de stijging van de omzet die voor het eerst in vijf jaar optreedt. Door verkoop van dochterbedrijven en de trage groei in de consumentenbestedingen kalfde de omzet de laatste jaren steeds af. In het afgelopen boekjaar was de omzet 10,4 miljard gulden, een toename met 6 procent.

De warenhuizen van Vroom & Dreesmann, de bakermat van het concern maar jarenlang een zware verliespost, lieten het afgelopen boekjaar voor de tweede achtereenvolgende maal winst zien. Het resultaat voor belastingen bij de warenhuizen steeg met 43 procent naar 86 miljoen gulden. Deze verbetering is evenwel geflatteerd door verdere verkopen van kantoren en andere panden die Vendex niet meer nodig heeft. Zonder de vastgoedverkopen was het resultaat hier met 15 procent toegenomen. Hoeveel deze verkopen in het laadje brachten wilden Hessels en zijn financiële rechterhand drs. W. Angenent niet kwijt. Angenent gaf wel aan dat er, na belastingen, nog voor 400 miljoen stille reserves in de vastgoedportefeuille van Vendex zitten. Het familiebedrijf is met de warenhuizen, supermarkten (Edah, Konmar) en speciaalzaken (Kien, America Today, Dixons) een grote vastgoedbezitter.

Vendex durft over de verwachtingen voor de warenhuizen en de speciaalzaken geen harde uitspraken te doen. Alles draait om het consumentenvertrouwen, maar de kooplust blijkt de laatste maanden uiterst grillig. Hoofddirecteur drs. P. Hamming, verantwoordelijk voor de warenhuizen, wil de produktiviteit opvoeren door het effectieve vloeroppervlak te verminderen en de personeelsinzet beter af te stemmen op de piekuren.

In de sector dienstverlening (uitzendbureaus en onderhoudsbedrijven) verwacht Vendex dit jaar een verdere groei van omzet en winst. Door de conjuncturele opleving liep het resultaat bij de uitzenddiensten vorig jaar snel op. De dienstengroep boekte een 11 procent hogere omzet en een 16 procent beter resultaat voor belastingen van 78 miljoen.

De bulk van de omzet en de winst voor belastingen komt voor rekening van de warenhuizen, speciaalzaken en levensmiddelen. Deze detailhandelsgroep had 7,5 miljard gulden omzet, een stijging van ongeveer 4 procent. Het resultaat voor belastingen ging met 7 procent omhoog naar 258 miljoen. Deze stijging met 18 miljoen gulden was echter volledig het gevolg van verkopen van vastgoed.