Plutonium

BONN, 11 APRIL. De Duitse regering, het openbaar ministerie en de Bundesnachrichtendienst (BND) hebben gisteren met klem de suggestie van de hand gewezen dat de vangst van plutonium op het vliegveld van München vorig jaar augustus in scène is gezet. Der Spiegel, die de kwestie deze week opnieuw aanzwengelde, zou tot verkeerde conclusies zijn gekomen.

De Duitse oppositiepartijen hebben een onderzoek verlangd naar de rol van de veiligheidsdienst. Bündnis 90/Die Grünen hebben aangedrongen op een buitengewone bijeenkomst van de parlementaire commissie die is belast met het toezicht op de Duitse veiligheidsdiensten, de Parlementarische Kontroll-Komission (PKK).

Ook de SPD wil een allesverhelderende verklaring voor het voorval. Mochten de beschuldigingen van het weekblad inderdaad terecht blijken te zijn, aldus een SPD-afgevaardigde, dan is sprake van een van de ernstigste schandalen uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek. Een woordvoerder van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag wees er evenwel op dat de veiligheidsdiensten juist tot taak hebben de internationale smokkel van plutonium te verijdelen. Ook de regeringspartijen willen de affaire in de toezichthoudende commissie bespreken. (Reuter, AP)