Piano wil niet zingen

Concert: Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Vassili Sinaiski. Solist: Wibi Soerjadi, piano. Programma: Rachmaninov, Rimsky-Korsakov, Tsjaikovsky. Gehoord: 10/4, Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Herh. 12/4, Concertgebouw, Amsterdam.

Pianist Wibi Soerjadi (25) heeft zijn hart verpand aan de romantische pianoliteratuur, en sinds hij zes jaar geleden derde prijswinnaar werd bij het Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht is hij in dit repertoire bekend geworden. Met zijn virtuoze techniek en affiniteit met het grote gebaar weet hij steeds een omvangrijk publiek te overtuigen. Gisteravond zat het hem echter niet mee bij zijn optreden in het Tweede pianoconcert van Rachmaninov. Allereerst klonk zijn Bosendorfer alsof hij een zware kou had opgelopen en niet tot zingen was te bewegen. Tot overmaat van ramp had het Nederlans Philharmonisch Orkest ook al zijn dag niet, en werd de pianist herhaaldelijk overstemd door luide, dorre klanken. Dirigent Vassili Sinaiski spoorde de musici met grote gebaren aan de ene holle frase na de andere te produceren, waarbij van enige zinsbouw geen sprake was. Toch boden zich af en toe kansen voor de solist, maar men moet wel een heel ervaren en alerte musicus zijn om die in zulke barre omstandigheden te kunnen grijpen. Ook op de puur solistische momenten lukte dit Soerjadi niet. Zijn voordracht klonk vlak en weinig poetisch.

Het zwoegen werd voortgezet in de orkestwerken van Rimsky-Korsakov en Tsjaikovsky. De orkestklank wilde maar niet opbloeien en zo verschrompelde het kleurrijke palet van deze Russische klanktovenaars tot een schematische kleuraanduiding in een vlakke reproduktie.

    • Katja Reichenfeld