Parijs geeft premie aan kopers van elektrische auto

PARIJS, 11 APRIL. De Franse regering wil het rijden in elektrische auto's stimuleren. Vanaf 1 juli tot eind 1996 kunnen kopers van een elektro-auto rekenen op een premie van 5.000 franc (1.600 gulden). Het elektriciteitsbedrijf EdF verstrekt nog eens 10.000 franc (3.200 gulden) per auto aan fabrikanten of importeurs om het verschil in prijs met conventionele auto's goed te maken.

De regering-Balladur, die de plannen gisteren bekendmaakte, wil zo bereiken dat er over vijf jaar 100.000 elektrische auto's op de Franse wegen rondrijden. Het wagenpark van de overheid moet verder voor 10 procent uit zulke auto's bestaan. De kosten worden geraamd op 30 tot 40 miljoen franc.

Frankrijk loopt in Europa voorop bij de ontwikkeling van elektrische auto's. In zeker twintig steden lopen proefprojecten. Het nadeel van elektro-auto's is hun actieradius. De accu moet na 80 kilometer worden opgeladen. Daar staat tegenover dat ze veel goedkoper in het gebruik zijn en stukker schoner en stiller.

De Franse overheid weet zich gesteund door de autofabrikanten Renault, dat in staatshanden is, en Peugeot. Renault verkoopt al elektrische versies van twee modellen, de Express en de Master, en brengt in juli een elektrische Clio op de markt. PSA Peugeot Citroen heeft al proefgedraaid met elektrische versies van de Citroen AX en de Peugeot 106, die tegen de zomer te koop zullen zijn. Een woordvoerder van Peugeot beaamde dat de premier het prijsverschil met een 'normale' auto zou overbruggen. Een van de aardigste lokkertjes is dat eigenaren van elektrische auto's in Parijs gratis zullen kunnen parkeren. (AFP, Reuter, DPA)