Palestijns gezag wil Gaza ontwapenen

GAZA, 11 APRIL. Het Palestijnse gezag in de autonome Gazastrook heeft besloten alle moslim-extremisten te ontwapenen. Dat heeft de Palestijnse minister van justitie, Freih Abu Middein, vandaag meegedeeld. “We gaan iedereen ontwapenen”, zei hij. “We gaan de wet toepassen. De Palestijnen zijn de anti-Israelische aanslagen moe.” De mededeling volgt op de zelfmoordaanslagen van zondag op Israelische militairen bij twee joodse nederzettingen in de Gazastrook. Het aantal dodelijke slachtoffers daarvan is gisteren tot acht gestegen. De Israelische regering heeft in verband daarmee opnieuw scherpere maatregelen tegen de moslim-fundamentalistische organisaties Hamas en Islamitische Jihad geëist. De Palestijnse politie heeft sinds zondag ongeveer 200 mensen opgepakt. Tot dusverre is de praktijk altijd geweest dat dergelijke arrestanten in overgrote meerderheid na enkele dagen weer werden vrijgelaten. In wat mogelijk een aanwijzing is van een veranderend klimaat werd vandaag een leider van Islamitische Jihad in Gaza tot levenslang veroordeeld wegens het aanzetten tot zelfmoordaanslagen. (AFP)