Omzet reisbureau Arke groeit sterk met verre vakantie

HOOFDDORP, 11 APRIL. Het gestegen aantal vakantiereizen naar de Verenigde Staten, het Caribisch gebied, maar ook fietsvakanties, hebben vorig jaar sterk bijgedragen aan de verbeterde resultaten van Arke. De Enschedese reisorganisatie zag de netto winst over het boekjaar 1993-1994 oplopen tot 14,7 miljoen gulden, terwijl de concernomzet door de sterke groei van het aantal vakantiegangers met zes procent is toegenomen tot 940 miljoen gulden.

Hoewel de totale vakantiemarkt vorig jaar groeide met negen procent, durft Arke-topman Erik Jan Nederkoorn geen uitgesproken voorspelling te doen voor dit lopende jaar. Het reis- en boekingspatroon van de consument vertoont volgens Nederkoorn daarvoor een te grillig patroon.

Wel voorspelde de gewezen topman van Fokker een aantal acquisities die bij Arke “in de pijplijn zitten”. Daarmee wil de Enschedese reisorganisatie zijn marktaandeel dit jaar verder vergroten. Nederkoorn benadrukte daarbij de concentratietendens en de ontwikkeling naar grootschaligheid, die de reismarkt kenmerken. Arke, dat de cashflow (netto winst plus afschrijvingen) vorig jaar zag toenemen met drie miljoen, wil op deze markt een vooraanstaande speler blijven.

Het bedrijf, dat in 1994 zijn zestig-jarige bestaan vierde - waar alle 757 medewerkers aan hebben deelgenomen - profiteerde vorig jaar van de economische opleving. Die viel ook af te lezen aan de grotere vraag naar zakenreizen in de business class. Tevens had Arke profijt van een stringente kostenbewaking, valuta-voordelen en een goede vluchtbezetting.

Op het gebied van vliegvakanties is de groei van intercontinentale reizen opvallend. Ook Turkije is na de politieke onrust en een aantal bomaanslagen zijn positie als populair vakantieland weer aan het herwinnen. De gemiddelde reissom die klanten aan hun vakanties besteden bij Arke is vorig jaar niettemin met twee procent omlaag gegaan.

De samenwerking van Arke op het gebied van zakenreizen met Thomas Cook zal worden beëindigd. Arke is op zoek naar een nieuwe partner op deze markt.

Nederkoorn noemde de financiële positie van Arke met een aansprakelijk vermogen van 24 miljoen gulden sterk. Het bedrag maakt 35 procent uit van het balanstotaal.