Ministerie zegt verhoogde bewaking toe van moskeeën

DEN HAAG, 11 APRIL. In het hele land zullen moskeeën en andere Turks-islamitische instellingen extra in de gaten gehouden worden. Dit heeft het ministerie van binnenlandse zaken de Turks-islamitische culturele federatie vanmorgen toegezegd.

Directe aanleiding voor de verhoogde waakzaamheid is de brandstichting vorige week in een Turkse gebedsruimte in Hengelo. De afgelopen tijd waren echter ook andere moskeeën het doelwit van 'incidenten' als brandstichting, dreigbrieven en het ingooien van ruiten. Gisteren besloten de besturen van de 136 moskeeën al tot extra beveiliging, maar worden daarin nu ook gesteund door politie en burgemeester ter plaatse. Topambtenaar Borghouts van Binnenlandse Zaken, zei rekening te houden met “verscherping van de situatie”.

Het ministerie wilde geen uitspraken doen over de aard van de maatregelen. In Utrecht en Venlo is bekend dat er vooral extra gesurveilleerd zal worden door de politie in de buurt van moskeeën en andere mogelijke doelwitten.

M. Ates van de Turks-islamitische Culturele Federatie zei “tevreden” te zijn met de toezeggingen. Vooralsnog willen Binnenlandse Zaken en de Turks-islamitische Federatie geen uitspraken doen over mogelijke daders. “We hebben geen aanwijzing dat er een relatie is tussen de Koerdische PKK en de aanslagen”, aldus Ates. Morgen zullen Koerden in het Haagse Congresgebouw bijeenkomen voor de oprichting van een Koerdisch parlement in ballingschap. Over de gevolgen van een dergelijk parlement voor de veiligheid van de Turkse gemeenschap in Nederland wil Borghouts niets zeggen.