'Massamoord' in Tsjetsjeense stad Samasjki'

SERNOVODSK, 11 APRIL. De Russische troepen in Tsjetsjenië hebben de afgelopen dagen drie bolwerken van de Tsjetsjenen veroverd en zich daarbij volgens vluchtelingen in zeker een van die steden schuldig gemaakt aan willekeurige moorden op burgers.

Het afgelopen weekeinde veroverden de Russen Samasjki, een bolwerk van de Tsjetsjenen op dertig kilometer ten westen van de hoofdstad Grozny. Gisteren meldden ze in het westen van Tsjetsjenië de steden Atsjkoj-Martan en Zakan-Joert te hebben veroverd. Daarmee hebben de Russen vrijwel het hele laagland van Tsjetsjenië in handen. De Tsjetsjenen hebben hun troepen teruggetrokken naar de bergen in het zuiden.

Na de verovering van Samasjki hebben de Russen vier dagen lang humanitaire konvooien naar de burgerbevolking tegengehouden. Pas gisteren werd een konvooi van de VN-hulporganisatie UNHCR doorgelaten; een Russisch hulpkonvooi werd ook gisteren tegengehouden. Ook medisch personeel van het Rode Kruis en journalisten kregen geen toegang tot Samasjki.

De enige uitzondering werd gemaakt voor een staflid van het Rode Kruis, die de gelegenheid kreeg meer dan twee uur in het veroverde Samasjki rond te kijken. Hij zei na afloop van dat bezoek dat zeker tweehonderd burgers bij de belegering en inname van de stad zijn gedood en dat vijfhonderd anderen nog worden vermist. De Rode-Kruismedewerker beschuldigde de Russische militairen van schendingen van de mensenrechten in Samasjki.

Vluchtelingen uit de stad en een medewerker van de Russische commissie voor de rechten van de mens zeiden dat de Russische troepen bij de inname van Samasjki burgers hebben vermoord. Een vrouw vertelde hoe twee oude mannen, die Russische militairen om water vroegen, met een salvo uit een kalasjnikov werden doodgeschoten. Andere vluchtelingen zeiden dat de Russen bij huizen, waar burgers zich voor het geweld verstopten, handgranaten naar binnen wierpen, dat ze een kind onder een pantserwagen wierpen, benzine sprenkelden in woningen om ze vervolgens in brand te steken, willekeurig inwoners doodschoten of mishandelden en op grote schaal plunderden.

Alle vluchtelingen die vanuit Samasjki naar het nabijgelegen Sernovodsk waren ontkomen hadden dergelijke taferelen gezien. De medewerker van de commissie voor de rechten van de mens zei dat de Russen in Samasjki een bloedbad hebben aangericht. “Het Russische leger heeft burgers in een belegerde stad vermoord. Dit is niets anders dan genocide”, aldus de medewerker, Aleksandr Goerjanov.

Het Russische leger heeft niet op de beschuldigingen gereageerd. Een officier in het nabijgelegen Sernovodsk zei slechts: “Er was hier een veldslag. In een oorlog worden mensen kwaad.” (Reuter, AP)