Justitie vraagt in RDM-affaire advies aan voorzitter van analisten

ROTTERDAM, 11 APRIL. Mr. G. Panjer, voorzitter van de Vereniging van Beleggingsanalisten en directeur van het effectenkantoor Prudential Bache, is door de rechter-commissaris in Amsterdam aangewezen als getuige-deskundige in de voorkenniszaak rond de overname van RDM.

De rechter-commissaris vraagt van Panjer een onafhankelijk oordeel over de handelwijze van oud-bestuursvoorzitter Joep van den Nieuwenhuyzen van het Begemann-concern, dat de scheepswerf RDM in 1991 verwierf van de Nederlandse staat. De aanwijzing van Panjer als getuige deskundige is vanmorgen door Van den Nieuwenhuyzens advocaat, mr. G.T.J. Hoff, bevestigd. Panjer was zelf onbereikbaar voor commentaar wegens vakantie in het buitenland.

Van den Nieuwenhuyzen kocht in mei 1991 aandelen van zijn eigen concern, terwijl hij bezig was met de overname van de noodlijdende scheepswerf RDM. Nadat bekend werd dat Begemann de RDM in handen kreeg zou Van den Nieuwenhuyzen de aandelen weer hebben verkocht, wat een forse koerswinst opleverde.

Van den Nieuwenhuyzen heeft een andere lezing van de handel in de Begemann-stukken. De gewraakte transacties hadden volgens hem niets te maken met de overname van RDM, maar met een bijeenkomst met beleggingsanalisten. Hij wilde aandelen Begemann achter de hand hebben omdat hij na zijn presentatie over de toekomstperspectieven van Begemann een sterke vraag naar aandelen verwachtte.

Van den Nieuwenhuyzen is al veroordeeld voor misbruik van voorwetenschap bij een reddingspoging van het automatiseringsbedrijf HCS, ook in 1991. Daarover loopt nu nog een procedure bij de Hoge Raad, die op 9 mei arrest wijst. Het is daarbij mogelijk dat de Hoge Raad de zaak naar een ander Hof terugwijst.

Het nieuws destijds van de RDM-overname is volgens de officier van justitie koersgevoelige informatie. Hij legt een relatie tussen deze informatie en een omvangrijke handel in het aandeel Begemann op de beurs door Van den Nieuwenhuyzen. Het gerechtelijk vooronderzoek naar de RDM-zaak is inmiddels afgesloten. Als nu ook Panjer medio mei zijn onderzoek heeft afgerond en advies uitbrengt, kan de zaak voor de rechtbank komen.