Ik ben niet zo virtuoos, merk ik

Dit voorjaar doen weer duizenden jongeren toelatingsexamen voor een van de kunstopleidingen in Nederland. Wat willen ze als professioneel kunstenaar? Wie denken ze te worden? Een serie kleine portretten.

naam: Ilse van Noordenne

leeftijd: 19 jaar

toelatingsexamen: conservatorium Zwolle en Utrecht

Niet bekend

“We woonden net in Canada, ik was zes jaar. Of ik een instrument wilde leren spelen, vroegen mijn ouders. Toen schijn ik 'viool' te hebben gezegd.xp Vijf jaar later zijn we teruggekomen. Want in Europa heb je betere opleidingen. Ik riep altijd dat ik naar het conservatorium wilde. Tot ik op mijn dertiende eens in Rotterdam ging kijken. Daar ben ik helemaal afgeknapt. Ik dacht: leuk, muziek maken. Maar het was zo'n concurrentiestrijd. Ik hoef niet zo nodig de beste te worden.

Vorig jaar studeerde ik muziektherapie. Ze vonden dat ik niet genoeg over mijn gevoel praatte. Ik dacht dat ik wel open was. Maar ik had nu eenmaal geen conflict in mezelf. Toen ben ik maar gestopt. Jammer, het leek me zo leuk om mensen te helpen met muziek. Dan doe je nog iets nuttigs ook. Op het conservatorium ben je eigenlijk heel egoistisch bezig.

Maar ik wil per se iets met muziek. Zwolle lijkt me heel gezellig. En in Utrecht zit Emmy Verheij. Wereldberoemd worden? Ik ben niet zo virtuoos, merk ik. Dus het zal wel op een docentschap uitdraaien. Als ik het maar kan combineren met optredens.

bpIk speel in een ensemble dat koren van de EO begeleidt. Binnenkort gaan we televisie-opnames maken. Hard werken en dan laten zien wat ik kan, dat geeft me satisfaction. Nee, een wonderkind hebben mijn ouders nooit van me willen maken. Daar ben ik blij om. Want anders had ik geen jeugd gehad.''

    • Annemarie Kok