Huidspraak

DWB 1995-1. Peeters en De Bezige Bij, 160 blz.ƒ16,50

Met een namenfanfare komt DWB Nederland binnen gemarcheerd: Hella Haasse, A.F.Th.van der Heijden, Gerrit Krol, Charlotte Mutsaers, Cees Nooteboom, Thomas Rosenboom. Hugo Bousset maakte in slechts twee jaar van een ingeslapen Vlaams instituut een levendig literair medium met zowel Nederlandse als Vlaamse inbreng. Uitgeverij De Bezige Bij heeft de Nederlandse boekhandels ijverig bestookt met wervende teksten alvorens het blad op ruime schaal uit te zetten. De kernredactie van DWB bestaat nu naast Bousset uit Hugo Brems, Peter Verhelst, Patricia de Martelaere en Anneke Brassinga.

Met 'Huidspraak in drie schetsen en acht gedichten' treedt Brassinga op in dit grote-namennummer. Ons grootste orgaan, de huid, is volgens Brassinga ook ons intiemste. “Al de liefkozingen die ik ooit aan mijn huid, aan den lijve had gevoeld, keerden gelijktijdig naar me terug. Als een zwerm spreeuwen die een kerseboom induikt. Al het smachten dat me ooit had bevangen keerde zich gezamenlijk binnenstebuiten en onthulde zich als een vermogen: ruimte te zien en op te willen heffen. Niet ik haakte naar verleden, het werd huidig.” Ook haar gedichten zijn uiterst sensitivistisch en zitten vol taalbuitelingen en verwijzingen naar andere poëzie. Erotiek en dood omstrengelen elkaar: “Elk tepeloog weerspiegelt luier oog: melkmaan, scheelzon. / Zijn vuur zal gloeien in mijn vlezen tas. / Tel ik mijn doden rokend in de nacht, zoals de boer / zijn kloten”. Uit een 'Zwaanzang voor Lucebert': “Onder het negenenzestigen is hij verrast. Laat / ons hopen dat hij zich volledig heeft gebeft / aan het wijdbeense zwerk en de eenvouds verlichte / klatering hem nu omsluit als veren een zwaan / in het buitendijks onvertogene. Van tedere woede / zijn wij beroofd.”

Van der Heijden en Oscar van den Boogaard publiceren in dit nummer fragmenten uit romans-in-wording. Van Thomas Roosenboom werd een tekst opgenomen, een reisbrief, die hij schrapte uit de roman Gewassen vlees, van pagina 504 om precies te zijn. Een napublikatie.

    • Margot Engelen