Geen bezwaar tegen Koerdisch parlement

DEN HAAG, 11 APRIL. De Nederlandse regering ziet geen aanleiding om de oprichtingsbijeenkomst morgen van het Koerdische parlement in ballingschap in Den Haag te verbieden.

Dit verklaarde minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) gisteren na afloop van een vergadering met zijn EU-collega's in Luxemburg. Hij onderstreepte dat de Nederlandse houding niet mag worden uitgelegd als een impliciete steunbetuiging aan het Koerdische parlement in oprichting. Volgens Van Mierlo heeft Turkije al laten blijken “niet blij” te zijn met de voorgenomen samenkomst van de Koerden in Nederland. Maar de Nederlandse regering zal de regering in Ankara duidelijk maken dat zij niet wil tornen aan het beginsel van vrijheid van vergaderen in ons land.

De regeringsfracties in de Tweede Kamer steunen het standpunt van Van Mierlo. Volgens PvdA-woordvoerder Lilipaly moet de Nederlandse stellingname niet gezien worden als een signaal van afkeuring aan het adres van Turkije. Eerder veroordeelde Nederland het Turkse offensief tegen de Koerdische bevrijdingsorganisatie PKK in Noord-Irak. De drie regeringspartijen zijn wel van mening dat Turkije de Koerden meer autonomie moet gunnen.

Oppositiepartij CDA heeft bedenkingen bij de Koerdische bijeenkomst morgen. Woordvoerder De Hoop Scheffer zei vanochtend dat “dat zogenaamde parlement wordt gedomineerd door de PKK en dat is een terroristische organisatie. Ik roep de Haagse burgemeester Havermans en het kabinet op te onderzoeken hoe dat zich verhoudt tot de handhaving van de openbare orde in dit land.”

Volgens Van Mierlo zal de regering op geen enkele wijze het opereren van “terroristische of illegale krachten” in Nederland toestaan. Vanmiddag zouden de Haagse burgemeester Havermans en zijn korpschef Brand bekijken of de bijeenkomst een bedreiging is voor de openbare orde. Eind januari ontkende N. Togu, lid van het voorbereidingscomité van het parlement, tegenover deze krant dat het parlement een eerste aanzet vormt tot de vorming van een eigen staat, wat letterlijk een doodzonde is in Turkije. “Wij hebben herhaaldelijk gezegd dat wij een oplossing voorstaan binnen de bestaande grenzen. De vorming van een parlement op zich hoeft niet meteen onafhankelijkheid te voorspellen; in diverse landen bestaan er regionale parlementen, kijk maar naar België.”