EU vraagt Iran om veiligheid Rushdie

LUXEMBURG, 11 APRIl. De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie hebben gisteren in Luxemburg besloten een beroep op Iran te doen de veiligheid van de Britse schrijver Salman Rushdie te waarborgen. Rushdie werd in 1989 door de inmiddels overleden Iraanse geestelijk leider imam Khomeiny ter dood veroordeeld wegens het vermeend godslasterlijk karakter van zijn boek De Duivelsverzen. De stap van de EU-ministers volgt op een desbetreffend verzoek van Rushdie, dat door Frankrijk is overgenomen. Volgens de Franse minister van buitenlandse zaken, Alain Juppé, zal in de komende dagen een boodschap aan de Iraanse regering worden overgebracht. Volgens diplomaten vraagt de EU daarin of Teheran wil beloven nergens een aanslag te plegen op Rushdie of op vertalers of uitgevers van zijn boek. Verscheidene EU-landen hadden zich tot dusverre zeer sceptisch getoond over het nut van zo'n actie. (Reuter)