Duitsland eist meer posten bij bank

LONDEN, 11 APRIL. Duitsland wil meer belangrijke posten voor Duitsers binnen de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). De Duitse minister Theo Waigel (financiën) heeft dit gisteren gezegd tijdens de jaarvergadering van de EBRD.

Duitsland wil met een grotere invloed binnen de EBRD recht doen aan de omvangrijke financiële steun die het land heeft gegeven aan Oost-Europa. “Stap voor stap werken wij eraan dat Duitsland meer posities krijgt - in elk geval evenveel als Groot-Brittannië en Frankrijk”, verklaarde Waigel gisteren op een persconferentie.

In het kapitaal van de EBRD heeft Duitsland een aandeel van 8,4 procent, evenveel als Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië. Duitsland heeft binnen de bank echter minder belangrijke posten dan Frankrijk en, in mindere mate, Groot-Brittannië. De Fransen hebben niet alleen de bankpresident in de persoon van Jacques de Larosière, maar zijn ook onder de andere hoge functionarissen sterk vertegenwoordigd.

Waigel onderstreepte gisteren dat Duitsland met een bedrag van 145 miljard mark meer dan de helft van de totale Westerse investeringen in Oost-Europa en Rusland voor zijn rekening heeft genomen. “Duitsland ondersteunt het veranderingsproces zowel door zijn bijdrage aan internationale financiële instellingen als door bilaterale ondersteuning. Duitsland heeft dit in omvang als geen ander land gedaan”, zei Waigel.

De Nederlandse minister Zalm (financiën) zei gisteren in een reactie dat, als de Duitsers hun invloed willen uitbreiden, zij kunnen overwegen hun kapitaalbelang uit te breiden. Van een vergroting van het Duitse belang in het kapitaal van de EBRD is echter voorlopig geen sprake.