Dole kandidaat presidentschap VS

TOPEKA, 11 APRIL. De Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Robert Dole, heeft zich gisteren in Topeka, de hoofdstad van zijn thuisstaat Kansas, officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 1996. Het is - na 1980 en 1988 - de derde keer dat de 71-jarige Dole meedingt naar het presidentschap.

Dole ligt in de opiniepeilingen ver voor op zijn vijf Republikeinse concurrenten, een aantal dat binnenkort tot ten minste acht wordt uitgebreid. Als hij de verkiezingen zou winnen, zou hij bij zijn aantreden, met 73 jaar, de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis zijn. Ronald Reagan was zeventig jaar bij zijn aantreden in 1981.

Dole omschreef zichzelf gisteren bij de bekendmaking als “gestemd door tegenstand, gerijpt door ervaring”. Hij lanceerde als programmapunten van zijn campagne het verlagen van belastingen, het in evenwicht brengen van de begroting en “Amerika terugleiden naar zijn plaats in de zon”. Hij had de hoofdstad van Kansas uitgekozen bij wijze van symbool van zijn steun voor het overhevelen van het gezag over scholen en welzijn naar de staten. “Ik ben niet bang om leiden te geven en ik ken de weg”, zei Dole, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog.

De andere Republikeinse kandidaten zijn de Texaanse senator Phil Gramm, de voormalig gouverneur van Tennessee Lamar Alexander, de senator van Pennsylvania Arlen Specter, politiek commentator Pat Buchanan en radio-commentator Alan Keyes. Dole, die als gematigd te boek staat, liet hen gisteren onvernoemd.

Dole is sinds 1984 de Republikeinse leider in de Senaat. Hij begon zijn politieke carriere 44 jaar geleden. Hij was in 1976 al kandidaat voor het vice-presidentschap aan de zijde van president Gerald Ford, die toen echter verloor van Jimmy Carter. Dole omschreef de vermoedelijke Democratische tegenkandidaat, president Bill Clinton, gisteren als “een slimme apologeet van de status quo”. Zijn eigen programmapunten zullen de komende maanden op de proef worden gesteld als het Congres moet beslissen over belastingverlagingen, welzijnshervormingen en de omstreden bezuinigingen op de overheidsuitgaven. (Reuter, AP)