Damrak ziet uit naar verwachte toevloed kopers

AMSTERDAM, 11 APRIL. Met een dollar die niet verder daalt en zelfs weer wat oploopt wachten handelaren op het aantrekken van de koersen. De kopersstroom blijft nog uit, maar desondanks was de graadmeter, de AEX index, tegen het lunchuur met 0,64 punt gestegen tot 404,92. Amsterdam volgde daarmee de beurzen van Londen en Frankfurt.

AMSTERDAM “Beleggers hebben geld genoeg en zitten te loeren om op het juiste moment toe te slaan. We zitten aan de vooravond van een echte hausse”, zo viel onder optimisten op de beursvloer te beluisteren. De dollar steeg vanochtend verder met ongeveer een cent tot 1,58 gulden. De omzetten in zowel aandelen- als obligatiehandel bleven niettemin uiterst gering.

Heineken was een verliezer. Anderhalf uur na opening noteerde het bierfonds 2,30 gulden lager op 260. “Echte goede redenen zijn hiervoor niet aan te wijzen”, aldus de handelaar. “Heineken is een solide onderneming. 0mdat Freddy Heineken terugtreedt als commissaris leidt dat tot onrust bij beleggers voor wie deze man een symbool is. Er is echter niets aan de hand. Heineken blijft een prima bedrijf.”

Een verlies van 1,60 gulden was er voor uitgever VNU (168,30), die gisteren bekendmaakte dat het resultaat uit commerciële televisie door de toenemende concurrentie de komende twee jaar zal dalen. De cyclische fondsen waren duidelijk in trek. DSM produceerde een koerswinst van 1,50 gulden op 127,20, Akzo Nobel won 1,10 gulden op een tussenkoers van 179,80.

Scheepsbouwer Giessen - De Noord verloor 2,10 gulden op 65,90 na bekendmaking van de resultaten. De Drie Electronics verloor 1,70 gulden op 15. De Veldhovense producent van computerchip-machines ASM Lithography boekte opnieuw koerswinst (2,20) en ging voor 41,50 gulden van de hand.

De dollar houdt zijn hogere koerspeil goed vast. In Amsterdam begon de munteenheid vanmorgen op 1,5780 gulden na maandag te zijn gesloten op 1,5705, een koers die 2,5 cent meer aanwees dan het slot van vrijdag.

Ook tegenover de yen hield de dollar zich goed. In Europa stond de Amerikanse valuta op 83,55 yen nadat maandag een dieptepunt werd genoteerd van 80,15 yen.

NEW YORK Wall Street heeft gisteren de week ingezet met een verdere koersstijging, al zetten lagere obligatiekoersen en de zwakke dollar aanvankelijk de toon. Het Dow Jones-industrial gemiddelde van 30 fondsen eindigde gisteren op 4.198,15 met een bescheiden winst van 5,53 punten. Er werden 262 miljoen aandelen verhandeld.

Veel effectenhandelaren bleven langs de zijlijn staan, in afwachting van de Amerikaanse producentenprijzen over maart die vanmiddag bekend worden gemaakt.

Vooral luchtvaartmaatschappijen zoals de moederbedrijven van United Airlines en American Airlines alsmede Delta Air Lines waren gevraagd en konden aantrekken. Hetzelfde ging op voor de technologiefondsen IBM en Texas Instruments.

TOKIO De koersen op de effectenbeurs van Tokio eindigden vandaag opnieuw hoger, zij het dat de koersstijging van de aandelen niet zo groot was gisteren toen de index met 2,82 procent steeg. Vandaag nam het Nikkei-koersgemiddelde van 225 fondsen toe met 105,79 punten (0,7 procent) tot 16.268,88.