Dammer Scholma verder voor bij NK

STADSKANAAL, 11 APRIL. Na de rustige openingsronden in het gemeentehuis van Stadskanaal hebben de deelnemers aan het NK dammen de verplaatsing naar het eigenlijke speelterrein aangegrepen om de strijd echt aan te gaan. Niet minder dan drie overwinningen en een twee bijna-zeges kenmerkten de derde ronde, waarin leider Scholma zijn voorsprong vergrootte tot twee punten.

Creativiteit op het bord gaf al spoedig aan dat er heel wat stond te gebeuren in het Pagecentrum. Een redelijk aantal toeschouwers kon vaststellen dat de immer voor de openingsronden geprogrammeerde ontmoetingen tussen clubgenoten beslist niet altijd onbeslist hoeven te eindigen. Alleen het duel tussen de twee Amsterdamse Hiltex-spelers, Meijer en Thijssen, was daarop een uitzondering. Ze kwamen binnen twee uur remise overeen.

In het tweede clubduel, tussen Scholma en Rein van der Pal, had de eerste een verrassende opening voorbereid en Van der Pal had heel wat tijd nodig om het juiste antwoord te vinden. Later werden de rollen omgedraaid en kwamen beiden in grote tijdnood. Daarin toonde Scholma zich de meest ervaren speler. Titelverdediger Hans Jansen kreeg tegen Van Aalten licht voordeel, maar de laatste kon het evenwicht herstellen en naar remise afwikkelen. Gerard Jansen klom naar een gedeelde tweede plaats door een fraaie zege op debutant Zwart. De derde zege kwam op naam van Van Leeuwen, die Van der Kooij met succes in de verdediging drong. (ANP)