Brits regeringslid valt 'valse media' aan

LONDEN, 11 APRIL. De Britse staatssecretaris van financiën, Jonathan Aitkin, heeft gisteren een felle aanval gelanceerd op de Britse media die er volgens hem op uit zijn door het verdraaien van feiten de Conservatieve regering ten val te brengen.

Aanleiding voor Aitkens kruistocht tegen het “gezwel van kromme en verdraaide journalistiek” was de aangekondigde uitzending op de televisie van de beschuldiging dat hij als staatssecretaris voor defensie-aankopen betrokken zou zijn geweest bij een Libanese wapenfirma, zonder het parlement daarvan in kennis te stellen.

In de uitzending werd ook herhaald wat het dagblad The Guardian eerder schreef, dat Aitken jaren geleden meisjes zou hebben “geregeld” voor de Saoedische prins Mohammed Bin Fahd bij diens bezoek aan het Britse kuuroord Inglewood, waar Aitken directeur was. The Guardian schreef ook dat Aitken als staatssecretaris voor defensie-aankopen in 1992 betrokken was bij de levering van oorlogsmaterieel aan Libanon. In november van vorig jaar schreef The Guardian dat een overnachting van Aitken in het Ritz-hotel in Parijs door een Saoedische zakenman zou zijn betaald.

Aitken noemde de beschuldigingen gisteren tijdens een persconferentie op het hoofdkwartier van de Britse Conservatieven “gemene leugens” en zei een rechtszaak aan te spannen omdat behalve zijn eigen goede naam “grotere publieke belangen” op het spel staan. Hij zei ook het televisiestation voor de rechter te dagen.

Volgens Aitken heeft de Saoedische prins het kuuroord Inglewood in 1983 een keer bezocht en waren toen geen meisjes aanwezig. Aitken erkende bevriend te zijn met twee Libanese zakenmannen maar zei dat hij als staatssecretaris voor defensie-aankopen hun aanbod om Britse bedrijven te helpen met leveranties aan Libanon had overgedragen aan het ministerie van defensie.

Sinds de verkiezing van het kabinet-Major hebben vijftien regeringsfunctionarissen moeten aftreden na onthullingen in de pers over hun betrokkenheid bij ongerechtigheden.

In zeven gevallen ging het om privé-uitspattingen. Gisteren nam de Conservatief Richard Spring, de assistent van minister Mayhew voor Noordierse zaken, ontslag na de onthulling in een dagblad over een seks-trio waaraan hij had deelgenomen.

De Britse premier heeft zijn volle steun gegeven aan de kruistocht van Aitken.