Bemiddeling Afrika in Burundisch conflict

NAIROBI, 11 APRIL. De Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) gaat proberen in het conflict in Burundi te bemiddelen. In Nairobi heeft een ambtenaar van het ministerie van buitenlandse zaken meegedeeld, dat een missie onder leiding van de secretaris-generaal van de OAE, Salim Ahmed Salim, morgen vanuit Nairobi naar Burundi vertrekt. De missie zal verder bestaan uit de ministers van buitenlandse zaken van Egypte, Mauritius, Tunesië en Zuid-Afrika. Volgens een diplomaat wil de organisatie “actie ondernemen voordat de situatie uit de hand loopt”.

Inmiddels is er een conflict aan het ontstaan tussen Frankrijk en de Verenigde Staten over de situatie in Burundi. De Franse minister van ontwikkelingssamenwerking, Bernard Debré, heeft de Amerikaanse ambassadeur in Burundi Robert Krueger een “vechtersbaas” (va-t-en-guerre) genoemd.Debré bekritiseerde Krueger omdat hij “een militaire interventie wil (in Burundi) maar geen militairen wil sturen”. Volgens Debré is een interventie “ongepast en gevaarlijk”. Debré deed zijn uitspraken gisteren op een persconferentie in Parijs.

Als reden voor zijn kritiek op Krueger verwees Debré naar 'een Amerikaans telegram' dat interventie zou voorstaan, en naar ontmoetingen die hij met Krueger heeft gehad. Vorige maand heeft Debré als hoofd van een missie van de Europese Unie een fragiel akkoord tot stand gebracht tussen de twee etnische groepen in Burundi, de Tutsi's en Hutu's. Debré zei te overwegen op verzoek van de Burundische president Sylvestre Ntibantungaya weer naar Burundi te gaan “om de partijen te kalmeren”. “Ik weet dat de situatie (in Burundi) verschrikkelijk is, maar wij hebben een weg gekozen die, naar ik hoop, verzoening zal brengen”, aldus Debré “maar een interventie zou een oorlogsverklaring aan het leger zijn”. Frankrijk heeft militaire adviseurs in Burundi.

Krueger deelde vorige week mee, dat 400 leden van de Hutu-stam in Muyinga door het leger vermoord zouden zijn. “We weten allemaal wie het gedaan heeft. We proberen diplomatiek te zijn, maar we weten het”, aldus Krueger vorige week. Het leger, dat hoofdzakelijk uit Tutsi's bestaat, heeft Krueger's beschuldiging ontkend. (AFP, Reuter)