Apache-helikopter levert Defensie een extra meevaller op

DEN HAAG, 11 APRIL. De aanschaf van de Apache-gevechtshelikopter voor de luchtmobiele brigade levert het ministerie van defensie een extra meevaller op. Fabrikant McDonnell Douglas heeft toegezegd de extra kosten bij de aanpassing van twee DC-10's tot tankervliegtuigen niet meer in rekening te brengen. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie gisteren bekendgemaakt.

Niet bekend

De Franse regering heeft uitermate teleurgesteld gereageerd op de Nederlandse keuze voor de Apache. Volgens de Franse minister van buitenlandse zaken, Juppé, staat het besluit om niet te kiezen voor de Frans/Duitse Tigre haaks op de Europese gezindheid die Nederland met de mond belijdt. Juppé zei dat gisteren op een persconferentie na afloop van een vergadering van de EU-ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg. De keuze voor de Apache is “geen goede keuze, noch voor de betrokken landen, noch voor Europa”, aldus Juppé. Hij zei dat Parijs de Nederlandse beslissing “betreurt”. En, voegde hij er aan toe: “We moeten maar eens gaan nadenken over de vraag hoe het afleggen van grote verklaringen over Europese solidariteit en over de noodzaak tot gezamenlijke wapenaankopen valt te rijmen met het gedrag van sommigen in de praktijk”.

Eerder op de dag zei minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) dat zowel in Bonn als in Parijs teleurgesteld maar met begrip was gereageerd op de Nederlandse keuze. Vrijdag hakte het kabinet in Den Haag de knoop door. Nog voordat het besluit bekend werd gemaakt, belde Van Mierlo zijn Duitse en Franse collega om hen in te lichten. Ook zond hij hun een brief, om uiteen te zetten waarom was gekozen voor de Amerikaanse helikopter. “Beiden hebben gezegd dat ze het jammer vonden”, aldus Van Mierlo over de reactie van zijn collega's. “Kinkel heeft mij vandaag nog bedankt voor mijn brief.”

Volgens Van Mierlo houdt de keuze voor de Apache geen negatief oordeel in over de Tigre, en mag ze evenmin worden uitgelegd als een keuze tegen Europa. De doorslag gaf de onmiddellijke beschikbaarheid van het Amerikaanse toestel, zo legde Van Mierlo aan Kinkel en Juppé uit. De Tigre verkeert nog pas in zijn ontwikkelingsfase. Er valt nu nog niet te beoordelen hoe het Frans/Duitse toestel operationeel zal zijn, en dus was op dit moment eenvoudigweg geen keuze voor de Tigre mogelijk, “hoe dierbaar me het ook zou zijn geweest als we Europees hadden kunnen gaan”, aldus Van Mierlo. “Het alternatief voor de Apache zou niet de Tigre zijn geweest, maar dat er geen besluit zou zijn genomen.” Van Mierlo zei ook dat de huidige koers van de Amerikaanse dollar in het voordeel is van de Apache.