Amnesty: Syrië blijft martelen

ROTTERDAM, 11 APRIL. In Syrië worden nog steeds duizenden mannen en vrouwen op politieke gronden gevangen gehouden, een deel zonder vorm van proces, anderen ook nog jaren nadat ze hun gevangenisstraf officieel hebben uitgezeten. Daarbij is sprake van folterpraktijken en andere schendingen van de mensenrechten, aldus de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport over Syrië. Velen zijn 'verdwenen'; tientallen zijn in detentie gestorven, naar verluidt als gevolg van foltering. De Syrische regering heeft de afgelopen jaren duizenden gevangenen vrijgelaten, maar dat is volgens Amnesty lang niet genoeg. Zo gaan de verschillende veiligheidsdiensten zich volledig straffeloos te buiten aan ernstige schendingen van de mensenrechten.