Agassi officieel nummer één van de tenniswereld

ROTTERDAM, 11 APRIL. Andre Agassi heeft één van zijn belangrijkste doelen bereikt. De tennisser uit Las Vegas staat sinds gisteren eerste op de computer-ranglijst. Hij mag zich officieel de nummer één van de wereld noemen. Zonder de afgelopen week een bal te slaan nam Agassi de macht over van zijn landgenoot Pete Sampras, die sinds 13 september 1993 bovenaan stond.

De computerlijst hanteert als maatstaf de veertien beste resultaten van een speler in de laatste twaalf maanden. Voor ieder toernooi krijgen spelers punten, voor grote toernooien meer dan voor kleine toernooien. Bovendien zijn er bonuspunten te verdienen met overwinningen op sterke tegenstanders. Gisteren verviel bij Sampras zijn overwinning in het toernooi in Tokio in 1994, waardoor zijn puntenaantal daalde. Dat van Agassi bleef gelijk.

Agassi is sinds de introductie van de computerlijst in 1973 pas de twaalfde speler die de eerste plaats in handen heeft. De Roemeen Nastase was de eerste. Daarna kwamen: de Australiër Newcombe, de Amerikaan Connors, de Zweed Borg, de Amerikaan John McEnroe, de Tsjech Lendl, de Zweden Wilander en Edberg, de Duitser Becker en de Amerikanen Courier en Sampras. Sampras stond 101 weken bovenaan. Connors en Lendl hielden hun plek 268 en 270 weken vast.

De komende week zou Sampras de eerste plaats in theorie weer voor zich kunnen opeisen. Dan moet hij zelf het graveltoernooi van Barcelona winnen en Agassi moet snel uitgeschakeld worden in Tokio.

De 25-jarige Agassi heeft er gezien zijn staat van dienst lang over gedaan om de nummer één te worden. In 1988, als 18-jarige, was hij al nummer drie van de wereld. Door sterk wisselende prestaties en blessures bleef hij destijds steken. Pas het laatste half jaar zijn de verrichtingen van Agassi op een constant hoog niveau gekomen. Hij won ook de twee laatste grand-slamtoernooien in New York en Melbourne. De komende drie maanden heeft Agassi in vergelijking met Sampras weinig punten te verliezen, zodat het er naar uitziet dat zijn heerschappij minimaal een aantal maanden zal duren.

Op de lijst van verdiensten in 1995 staat Agassi eveneens eerste met een totaal van 879.760 dollar (circa 1,35 miljoen gulden), voor Sampras (643.580 dollar) en Richard Krajicek (518.959 dollar). Paul Haarhuis is negende met 258.473 dollar. Krajicek zakte gisteren op de wereldranglijst van de tiende naar de dertiende plaats. Hij verdedigt deze week zijn titel in het graveltoernooi van Barcelona. In de Catalaanse hoofdstad kwam Krajicek vorig jaar sterk terug na een blessureperiode van vijf maanden. Hij is dit keer als zesde geplaatst en heeft een bye in de eerste ronde. In de tweede ronde stuit Krajicek op de winnaar van het duel tussen de Spanjaarden Carretero en Roig, die beiden een wild card kregen.