Ygdrasssil

Ygdrassil. idem (VIA 9950302)

Op het hoesje van de titelloze debuut-cd van het duo Ygdrassil bedanken de twee Groningse zangeressen 'de Ygdrassil heksen'. Wie dat precies blijft onduidelijk, maar Linde Nijland (21) en Annemarieke Coenders (20) klinken als bezwerende tovenaressen die zich redden met wat te vinden is in de natuur.

Nijland en Coenders vulden hun cd met stemmen. Begeleidt door een enkele akoestische gitaar of af en toe een klaterende marimba, verstrengelt de heldere stem op de voorgrond zich met haar schaduw: de mineur klinkende tweede stem. Nijland en Coenders, die zich oefenden als straatmuzikantes, schreven zelf elf van de zestien songs. Hun eigen composities zijn simpel, minutieus en folkachtig. De teksten gaan over de elementen, over aarde, vuur en vooral water, zee en regen. De stemmen van de twee zangeressen zijn prachtig complementair. Verdriet wordt in balans gehouden door optimisme, woede door vriendelijkheid - op natuurlijke wijze neemt steeds een van beide emoties het voortouw.

De eigen nummers zijn aangevuld met onder andere Troy van Sinead O'Connor en Femme Fatale van Lou Reed. Toch zijn dit mindere nummers van de plaat, ze zijn simpelweg te lang. Ygdrassils eigen songs zijn kort maar krachtig - zolang als de betovering van twee stemmen die zich tegen de stilte aftekenen als neonletters tegen het donker, kan duren.

    • Hester Carvalho