Voetbalbond wil time-out invoeren

HAMBURG, 10 APRIL. De wereldvoetbalbond (FIFA) overweegt met ingang van het seizoen 1996-'97 wereldwijd een time-out in te voeren. Volgens een uitspraak van secretaris Blatter in het Duitse weekblad Focus zou de nieuwe spelregel al bij het eindtoernooi om de Europese titel in 1996 in Engeland van kracht kunnen zijn.

Blatter filosofeert in het vraaggesprek uitgebreid over de toepassing van een time-out, die bij veel andere sporten al gemeengoed is. “Elke trainer kan dan per helft bij de scheidsrechter om een onderbreking van maximaal twee minuten vragen”, mijmert de Zwitser. “Daarin kan de coach zijn ploeg nieuwe aanwijzingen geven.”

Het sportieve aspect lijkt ondergeschikt aan het economische belang van een time-out. Bij rechtstreekse uitzending op televisie kunnen per wedstrijd vier extra reclameblokken worden verkocht. Onderzoekers uit het vakgebied hebben al becijferd dat bij topduels de inkomsten dankzij de nieuwe pauzes ruim 1,5 miljoen hoger kunnen uitvallen.

“We zijn ons bewust van het economische effect”, geeft Blatter toe. “We lopen al lang niet meer met oogkleppen door de wereld.” De FIFA heeft Zweden als proeftuin uitgekozen. Bij de nationale competitie, die in het weekeinde is begonnen, is de nieuwe maatregel al van kracht. (DPA/ANP)