VNU krijgt 75 miljoen van nieuwe tv-partners

HAARLEM, 10 APRIL. Veronica en Endemol betalen de Luxemburgse zender RTL samen 75 miljoen om hun joint venture op het gebied van commerciële televisie te financieren. Deze extra voorwaarde maakte al deel uit van de overeenkomst tussen beide stations, maar werd vanochtend pas bekendgemaakt door drs. J. Brentjens, bestuursvoorzitter van VNU. De Nederlandse uitgever is met 38 procent aandeelhouder van RTL.

Per 1 september treedt Veronica uit het publieke omroepbestel en vormt samen met producent Endemol en RTL de Holland Media Groep (HMG). De nieuwe combinatie zal voorlopig met drie tv-zenders in de ether komen. Het was al bekend dat RTL met 51 procent de meerderheid van de aandelen van HMG in handen krijgt en een participatie verwerft in het lucratieve omroepblad van Veronica. Daar komt deze contante betaling van 75 miljoen gulden nog eens bij.

VNU, dat vanmorgen haar jaarverslag over 1994 presenteerde, verwacht in 1995 en 1996 nog een verdere teruggang in de resultaten uit de commerciële televisie. Ook in 1994 werd er een lager resultaat geboekt door de aanloopkosten van RTL 5 en het tweede net van de Vlaamse zender VTM. Voor het hele concern heeft VNU een sterke stijging van de netto winst laten zien met 42 procent tot 206 miljoen gulden.

Sri Lanka 6,0 7,0