Vissers klagen over collega's die regels schenden

AKERSLOOT, 10 APRIL. Goedwillende Nederlandse vissers raken steeds meer in de knel door import van goedkope vis uit onder meer Rusland en door Europese collega's die de regels van de Europese Unie aan hun laars lappen.

Dat zei voorzitter ing. J. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond afgelopen zaterdag op de jaarvergadering van zijn organisatie in Akersloot.

Volgens Nooitgedagt vangen vissers uit andere Westeuropese landen vrijelijk ondermaatse vis. De voorzitter toonde een “buitgemaakt” stukje net van een buitenlandse wijting-trawler met een maaswijdte van amper 10 centimeter. Met dit type tuig vangen onder meer 75 Deense trawlers in grote delen van de Noordzee massale hoeveelheden jonge kabeljauw, wijting en haring voor de produktie van vismeel en visolie. Nederlandse vissers zijn via strenge voorschriften gebonden aan een minimale maaswijdte van 23 centimeter. (ANP)