Verborgen vuurwapen in VS nieuwe uiting angst

WASHINGTON, 10 APRIL. Een pistool onder de oksel, in een handtas of gewoon in de broekzak. Veel Amerikanen durven niet meer zonder hun huis uit. Steeds meer deelstaten staan hun burgers het dragen van verborgen vuurwapens toe. Nieuwe wetten in Texas, Virginia en Colorado maken het gemakkelijk vergunningen te krijgen voor het mee uit nemen van een zilveren damespistooltje of een forse Colt revolver. Voorheen waren alleen politie-agenten of deurwaarders daartoe gerechtigd. Nu hoeven in 23 deelstaten de aanvragers van vergunningen geen reden aan te geven voor het dragen van verborgen wapens. Slechts in elf deelstaten is het dragen van verborgen revolvers helemaal verboden.

Een pistool open in een groot holster was in sommige deelstaten altijd al toegestaan. Als iemand al op die ongebruikelijke manier de aandacht zou trekken, kan de politie het duidelijk zien. En zodra - zoals in de OK Corral - de hand in de richting van de heup dwaalt, kan de agent zijn maatregelen nemen. Nu steeds meer mensen hun Glock of Smith & Wesson pistool mogen verstoppen, moeten politie-agenten beter op hun hoede zijn.

Politieverenigingen en commissarissen lobbyen tevergeefs tegen deze nieuwe uiting van burgerangst. In Colorado Springs, de op twaalf na veiligste stad van Amerika, loopt het storm met de vergunningaanvragen. De burgers zijn bang dat achter elke boom in hun rustieke villawijken of achter elke met koper beslagen zuil van hun overdekte winkelpaleis een rover schuilt.

In het plaatsje Killeen in Texas was de executie van 23 gasten in een cafetaria door een gek met een halfautomatische revolver aanleiding tot de burgerangst. Een van de overlevenden had spijt dat ze op dat moment haar revolver in de auto had laten liggen en de volksvertegenwoordigers waren het met haar eens.

Ook zonder vergunning nemen de mensen al vaak pistolen mee en ze worden niet altijd gestraft voor gebruik. Sommige vigilanten worden zelfs bewonderd. In New York ging Bernard Goetz die vier zwarten in de metro neerschoot, in 1987 vrijuit, hoewel vuurwapens in die stad ten strengste zijn verboden, zowel thuis als op straat. Toch is Goetz een held voor sommige pistoolliefhebbers. In Los Angeles deed dit jaar zich een dergelijk geval voor. Een man patrouilleerde 's nachts met een revolver en schoot een Latino-jongen neer die met een spuitbus had geklad onder een brug. Ook hij is niet vervolgd. In Houston begon een door de felle zon verhitte filerijder in het wilde weg te schieten op een volgens hem te trage medeweggebruiker.

De wetten en de vergunningenlawine voor verborgen vuurwapens zijn een overwinning van de National Rifle Association die na twee nederlagen vorig jaar (verbod op snelvuurwapens, wachttijd voor pistolen) is opgestaan. Bij de afgelopen Congresverkiezingen heeft deze agressieve schietvereniging 5,2 miljoen dollar gestort in de verkiezingskassen van Congresleden. Viervijfde van de financieel gesteunde kandidaten is gekozen. De Republikeinse presidentskandidaten, senator Bob Dole en senator Phil Gramm, willen het vorig jaar ingestelde verbod op bepaalde snelvuurwapens dit jaar opheffen.

Maar de Republikeinen staan bij de National Rifle Association in het krijt. Vorige week getuigde een zekere Sharon Ramboz voor het Congres dat ze door het luidruchtig laden van zo'n snelvuurwapen een ongewenste indringer uit huis kon verdrijven. Ze zei daar niet bij dat ze met het laden van een legaal jachtgeweer of speelgoedkanon hetzelfde dreigende geluid had geproduceerd. Pistolen bedreigen meer de bezitters en hun huisgenoten dan eventuele indringers.

Het hoofdkwartier van de National Rifle Association bij Washington coördineert de campagnes voor verborgen vuurwapens in de deelstaten, waar 85 procent van de financieel gesteunde kandidaten ook heeft gewonnen. Aanleiding voor de verruiming in Virginia was de weigering van de autoriteiten de pistoolvergunning te verlengen voor Oliver North, voormalig Republikeins Senaatskandidaat en sleutelfiguur in het Iran-Contra-schandaal. De rechter die toen over de vergunning moest beslissen, vond dat het karakter van North niet goed genoeg was voor een pistool. Er kwam een felle politieke reactie en het parlement van Virginia nam een nieuwe wet aan. Nu loopt het storm om vergunningaanvragen, vooral in veilige voorsteden van Washington zoals Fairfax.

Het effect van de verruiming van de vergunningen valt mee. Florida heeft al sinds 1987 het dragen van verborgen wapens toegestaan. De politie had vroeger tegen deze wet gelobbied maar is nu minder ongerust. Het is doorgaans warm in Florida en een wapen is moeilijk te verstoppen in dunne zomerkleding. De politie heeft geen enkel recht om iemand zonder pistoolvergunning te fouilleren, als daar geen aanleiding toe is. Het ministerie van justitie ontwikkelt een soort doorlichtingsapparaat waarmee verborgen vuurwapens van een afstand kunnen worden waargenomen. Dan heeft de politie weer een nieuw stapje gezet in de technologische wapenwedloop.

    • Maarten Huygen