Twee aanslagen in Gaza, 6 Israelische militairen gedood

TEL AVIV, 10 APRIL. De Palestijnse fundamentalistische organisaties Islamitische Jihad en Hamas hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee zelfmoordaanslagen in het Palestijnse zelfbestuur in Gaza, waarbij gisteren zes Israelische militairen en een Palestijnse dader werden gedood. Er vielen 61 gewonden, onder wie 41 soldaten.

De aanslagen hadden plaats nabij twee kleine Israelische nederzettingen, Kfar Drom en Netsarim, die als 'Israelische eilandjes' in het Palestijnse zelfbestuur liggen, nabij de stad Gaza. In beide gevallen werden Palestijnse bom-auto's ingezet. Bij Kfar Drom reed een met explosieven geladen vrachtauto vanuit een zijweg achteruit tegen een Israelische bus. Bij de botsing met de bus ontplofte de vrachtauto, die vijftig meter in de lucht werd geslingerd. Bij dit incident vielen de meeste Israelische slachtoffers. Ook de Palestijnse bestuurder van de vrachtauto werd gedood. Terwijl ambulances en helikopters bezig waren met het vervoeren van de slachtoffers naar ziekenhuizen in Israel ontplofte een tweede Palestijnse bomauto in een Israelisch militair konvooi nabij Netsarim.

De Islamitische Jihad heeft de aanslagen van gisteren gerechtvaardigd als wraakoefening voor een ontploffing in een opslagplaats voor explosieven van Hamas in de stad Gaza, begin vorige week. Volgens de Islamistische Jihad stonden Israel en het Palestijnse zelfbestuur achter deze explosie waarbij onder anderen Kamal Kheil, een Hamas-leider, werd gedood. De Israelische veiligheidsautoriteiten hebben vandaag in verband met de komende joodse feestdagen - Pesach - voor nieuwe Palestijnse aanslagen gewaarschuwd.

Minister van buitenlandse zaken Shimon Peres zei vanmorgen na speciaal regeringsberaad dat het vredesoverleg met de Palestijnen over verkiezingen voor de Palestijnse bestuursraad doorgaat.

Een andere keuze zou volgens Peres de islamitische terreur in de kaart spelen. Peres liet echter duidelijk uitkomen dat het vredesoverleg met de Palestijnen in een impasse komt als de Palestijnse leider Yasser Arafat er niet in slaagt zijn gezag in het Palestijnse zelfbestuur aan Hamas en de Islamitische Jihad op te leggen.