Turkse regering trekt 3.000 man uit Noord-Irak terug

ANKARA/ PARIJS, 10 APRIL. De Turkse autoriteiten hebben het afgelopen weekeinde 3.000 man troepen uit Noord-Irak teruggetrokken. Maar dit is niet het begin van een volledige terugtrekking van de Turkse invasietroepen uit het gebied, aldus een militaire woordvoerder. De Turkse minister van buitenlandse zaken, Erdal Inüon, weigerde tegelijk in het Franse Ste-Maxime een datum voor beëindiging van het offensief te geven.

Ongeveer 35.000 man militairen trokken 20 maart Noord-Irak binnen om daar bases van de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij te vernietigen. Een brigade, aldus de militaire woordvoerder, heeft nu haar werk voltooid en is teruggetrokken. Andere eenheden rukten juist op naar het oosten in hun achtervolging van PKK-rebellen, zo meldden functionarissen van de Verenigde Naties ter plaatse.

Inüon, die in Frankrijk een rondreis langs Westerse critici van het offensief afsluit, herhaalde vóór een bijeenkomst van elf Middellandse-Zeelanden in het Zuidfranse Ste-Maxime dat de militaire operatie niet van onbeperkte duur is. Zijn Franse ambtgenoot Alain Juppé op zijn beurt onderstreepte een zo snel mogelijke terugtrekking te eisen. “We zullen de datum weten, wanneer het voorbij is”, zei Inüon tegen verslaggevers

Ook het buurland Irak eiste gisteren dat Turkije zijn troepen onmiddellijk en volledig terugtrekt. Een bezoek van Turkse ambtenaren aan het de facto onafhankelijke Noord-Irak om daar met de Iraakse Koerdenleider Masoud Barzani te praten over samenwerking tegen de PKK na een Turkse terugtrekking, had speciaal Iraks woede gewekt. Bagdad sprak wat dat betreft van schending van zijn soevereiniteit.

De Sunday Times meldde daarentegen dat Irak drie weken geleden heimelijk had ingestemd met de Turkse operatie. De krant baseerde zich op informatie uit kringen van inlichtingendiensten in Washington.

PKK-leider Abdullah Öcalan heeft gisteren vanuit Libanon opnieuw onderhandelingen aangeboden over een politieke oplossing van de Koerdische kwestie als eenmaal de Turkse operatie is beëindigd. Tot nog toe heeft de Turkse regering niets van dergelijke onderhandelingen willen weten. (Reuter, AP, AFP)