Topinkomens bij Philips fors hoger

ROTTERDAM, 10 APRIL. De verbeterde resultaten bij het Philips-concern hebben het afgelopen jaar ook geleid tot een aanzienlijke inkomensverbetering van het Philips-bestuur.

Het elektronicaconcern keerde in 1994 16,6 miljoen gulden uit aan salaris en pensioenen voor bestuur en voormalig bestuurders. Dat is de helft meer dan een jaar eerder, toen 11,1 miljoen werd betaald. Dat blijkt uit het zojuist verschenen jaarverslag van Philips.

Een woordvoerder van het concern schrijft de stijging toe aan de uitbreiding van het bestuur en aan de groei van de winst in 1993. Vorig jaar trad Cor Boonstra, voormalig topman van DE/Sara Lee, toe tot het Philips-bestuur. Dat bestond voordien uit vijf mensen: president Jan Timmer, Henk Bodt, Pierre Everaert, Frank Carruba en Dudley Eustace.

De honorering van Philips-bestuurders bestaat voor een niet nader genoemd deel uit een 'variabele component', die bepaald wordt door de hoogte van de winst over het voorgaande boekjaar. In 1992 boekte Philips een verlies van 900 miljoen gulden, zodat de bestuurders in 1993 geen bonus kregen. Een jaar later werd wel winst behaald, 1,965 miljard gulden. Over 1994 steeg de winst naar 2,125 miljard gulden.

Tegenover de gestegen uitkering aan bestuurders stond een bescheiden verlaging van de uitkering aan commissarissen. Hun gezamenlijke bezoldiging bedroeg 1,103 miljoen gulden, 31.000 gulden minder dan een jaar eerder. De raad van commissarissen bestond in 1994 echter uit dertien mensen, tegenover veertien in 1993.