Seagram: 5,7 mld dollar voor MCA

De Amerikaanse filmmaatschappij MCA komt voor 80 procent in handen van Seagram. Dit Canadese drankenconcern betaalt, zo is zondag bekendgemaakt, 5,7 miljard dollar (ongeveer 8,8 miljard gulden) voor het meerderheidsbelang aan eigenaar Matsushita, de Japanse elektronicareus. Seagram kan de aankoop gemakkelijk betalen, want vorige week verkocht dit concern een belang van bijna 25 procent in de chemie-onderneming DuPont voor 8,8 miljard dollar (13,6 miljard gulden).

Matsushita, dat onder meer consumentenelektronica produceert (onder meer Technics, Panasonic), kocht MCA in 1990 voor 6,6 miljard dollar. De overneming bracht Matsushita lang niet wat ervan was gehoopt, ondanks kassuccessen als de films Schindlers List en Jurassic Park van Steven Spielberg. Deze regisseur is inmiddels bij MCA vertrokken om met twee partners de maatschappij DreamWorks te beginnen.

Onder MCA vallen de filmstudio Universal Pictures, een tv-produktiemaatschappij, muziekbedrijven, themaparken en de uitgeverij Putnam. Seagram bezit een belang van 15 procent in het Amerikaanse mediaconcern Time Warner (met onder meer de filmstudio Warner Bros) en produceert onder meer Martell-cognac, de whiskeys Chivas Regal en Glenlivet en de vruchtendrank Tropicana.