Scholma enige speler zonder puntverlies op NK dammen

STADSKANAAL, 10 APRIL. De 38-jarige Auke Scholma is in het openingsweekeinde van het NK dammen als enige van de veertien deelnemers zonder puntverlies gebleven. Titelverdediger Hans Jansen volgt de Groninger op één punt na winst op Krajenbrink en remise tegen Wesselink. De grootmeesters Harm Wiersma en Ton Sijbrands doen niet mee.

Ondanks het geringe aantal beslissingen kwamen de toeschouwers niet voor niets naar het gemeentehuis van Stadskanaal. Puntendelingen kunnen immers ook interessante momenten opleveren, zeker als oud-wereldkampioen Koeperman commentaar geeft. De Amerikaan is als dank voor de bereidwilligheid zijn plaats in de WK-matches af te staan aan Sijbrands, door de KNDB uitgenodigd om als commentator op te treden.

“De bond heeft mij een interessant aanbod gedaan. Als ik me zou terugtrekken zou ik dit jaar enige keren naar Nederland kunnen komen om zowel bij dit NK als bij de WK-matches voor het publiek op te treden”, aldus de 72-jarige dampropagandist. Dat optreden gaat hem goed af, want de lachsalvo's in de demonstratieruimte zijn nog nooit zo talrijk geweest. Daarbij betrekt hij zijn toehoorders ook bij zijn analyses waardoor hij ze het gevoel geeft bij de partijen betrokken te zijn.

Toch bracht zaterdag slechts een enkeling de moed op tot het einde van de eerste ronde te blijven. Dat vergde behoorlijk wat zitvlees, omdat het duel tussen debutant Zwart en grootmeester Scholma ruim zeven uur vergde. De Groninger, die aan zijn dertiende toernooi begon, wil wel eens af van zijn “eeuwige” verwijzing naar de halve finale en doet een serieuze gooi naar de titel.

Tegen Zwart had hij het moeilijk. De debutant uit Huizen ontweek de strijd niet, nam een voorpost in en bracht Scholma bij de eerste tijdcontrole al in tijdnood. Vreemd genoeg liet Zwart toen een eenvoudige remise-variant achterwege, waardoor hij in het vijfde speeluur onder druk kwam te staan. Toen Scholma in het zesde speeluur opnieuw in tijdnood kwam en nog zo'n vijftien zetten in minder dan vijf minuten moest doen, koos Zwart weer niet de vlotste weg naar een puntendeling. Daarna waren zijn kansen verkeken en Scholma voerde een vijf om twee-eindspel fraai naar winst.

Op de tweede speeldag bleek dat Scholma in vorm is. Tegen Van Leeuwen zette de Groninger een plan op waarmee de Zoetermeerder totaal geen rekening had gehouden. Pas op het moment dat Scholma met de uitvoering van de negen zetten diepe combinatie begon, realiseerde Van Leeuwen zich dat hij niet meer aan een nederlaag kon ontsnappen.

Titelverdediger Hans Jansen zag in de openingsronde zijn aanvalsplannen door Meijer gedwarsboomd. Op Krajenbrink kreeg de Amsterdammer meer vat, omdat de ontwikkeling van diens lange vleugel te veel tijd vergde. Jansen profiteerde in de tijdnoodfase ten slotte van een kleine misrekening van zijn tegenstander en won fraai. (ANP)