Russen vechten aan grens Afghanistan

DOESJANBE, 10 APRIL. Tadzjikistan heeft de VN en het GOS gevraagd “noodmaatregelen” te nemen om zijn grens met Afghanistan “te stabiliseren”. Bij gevechten met leden van het islamitische verzet zijn het afgelopen weekeinde 24 Russische grenswachten gedood. Vannacht doodden grenswachten negen infiltranten. Na de gevechten, die al vier dagen duren, kwam de regering in Doesjanbe in spoedzitting bijeen om zich te beraden over stappen. De communistische regering is al sinds het eind van de burgeroorlog in 1992 verwikkeld in een guerrilla tegen islamitische opstandelingen, die vanuit Afghanistan infiltreren.

Een in de herfst van vorig jaar gesloten bestand heeft geen eind gemaakt aan de gevechten. Volgens de regering is de toestand aan de grens “kritiek”. “Dit is het begin van een goed voorbereide, gecoördineerde actie van de oppositie op grote schaal”, zo zei gisteren generaal Anatoli Tsjetsjoelin, de bevelhebber van de Russische grenstroepen die de Afghaans-Tadzjiekse grens bewaken. (Reuter)