Rotterdamse fans blijven 'rustig' in Breda

BREDA, 10 APRIL. Het duel tussen NAC en Feyenoord behoort tot de meest bizarre wedstrijden uit het vaderlandse profvoetbal. Een stadion aan de Beatrixstraat door containers onttrokken aan het gezicht. Om kloppartijen te voorkomen.

NAC tegen Feyenoord is geen risicowedstrijd. “Het is een duel met dubbel risico”, zei burgemeester Ed Nijpels van Breda. Vorig jaar, bij de halve finale van de strijd om de beker tussen beide clubs, was slechts de voorkant van het stadion afgezet. Dat bleek onvoldoende.

“Geen leuk gezicht”, vond Nijpels, het decor in ogenschouw nemend. Vorig seizoen bestormden Rotterdamse bezoekers de achterkant van de arena. Die was nu ook omgebouwd tot een vesting. Tussen stapels containers een vrije zondagmiddag doorbrengen. “Het valt wel mee”, vond Van Hanegem, de coach van Feyenoord. “Wij zijn het gewend. Bij ons staat de Waalhaven vol met containers.”

Voor de containers en extra hekken was NAC 40.000 gulden kwijt. Voor de wedstrijd zette de politie 235 agenten in, hetgeen de gemeente twee ton kostte. Voor en na de wedstrijd kwam het buiten het stadion niettemin tot ongeregeldheden. Na de wedstrijd zochten Bredase aanhangers de confrontatie met de mobiele eenheid en met Feyenoord-fans.

In de buurt van het stadion voerde de ME twee charges uit toen NAC-aanhangers stenen uit de bestrating wrikten en ermee gingen gooien. Later probeerde dezelfde groep bij het NS-station Feyenoord-supporters aan te vallen. De politie verrichtte veertien aanhoudingen, waaronder elf NAC-supporters.

Van de veertien arrestanten moeten zich er zeven voor de rechter verantwoorden voor openlijk geweld. De Bredase politie was zeer te spreken over het gedrag van de Feyenoord-aanhang. “Het is opmerkelijk rustig geweest voor een duel van dit kaliber. De Rotterdamse fans hebben zich goed gedragen”, zei Nijpels.

Deze keer was NAC tegen Feyenoord nog meer beladen dan voorheen. De laatste weken waren supporters van Feyenoord in opspraak gekomen wegens beledigende en kwetsende spreekkoren. Vorige week bij Volendam hield de arbiter de wedstrijd van Feyenoord daarom na rust zelfs ruim een kwartier op.

NAC tegen buurman Willem II, of tegen Ajax, zijn ook wedstrijden met verhoogd risico. Maar niet zo verhoogd als die tegen Feyenoord. Alleen dan staan de containers er. “Ze zullen er blijven staan tot NAC in het nieuwe stadion speelt”, verklaarde Nijpels. Naar verwachting wordt de eerste paal binnen nu en acht weken geslagen. (ANP)