PSV met Advocaats boodschappenlijstje terug naar de top

EINDHOVEN, 10 APRIL. PSV zal dit seizoen al blij zijn als het zich kwalificeert voor de UEFA Cup. De royaal uitgevallen overwinning van gisteren op FC Utrecht (4-0), voornamelijk het gevolg van het geniale spel van Ronaldo, heeft de angst in het Philips-bastion voor het mislopen van Europees voetbal weggenomen. De concurrentie (Twente en Feyenoord) won immers ook.

Niettemin gaat PSV er in zijn korte-termijnplanning vanuit dat de minimale doelstelling wordt bereikt. Voor volgend seizoen is het streven de kloof met Ajax sterk te verkleinen. Om dat te bereiken wil PSV opnieuw investeren in spelersmateriaal. En als dat een slordige vijf miljoen gaat kosten, dan moet dat maar.

Trainer Dick Advocaat heeft een 'boodschappenlijstje' bij het management neergelegd waarop de naam van Wim Jonk hoog staat genoteerd. Rob Jansen, zaakwaarnemer van de Volendammer, bevindt zich momenteel in Milaan om de beoogde transfer met de Inter-leiding te bespreken. Ofschoon PSV ook de Braziliaanse spelersmakelaar Giovanni Branchini, die tevens de belangen behartigt van Romario en Ronaldo en goede contacten onderhoudt in Italië, voor dit doel heeft ingeschakeld. Het vertrouwen dat Jonk naar Eindhoven komt, versperde de weg voor Ronald Koeman. Tot groot ongenoegen van de Barcelona-speler zelf, die wel oren had naar een rentree in Eindhoven. Het argument van Advocaat dat PSV momenteel niet gebaat is bij een speler van zijn leeftijd (32), kwam bij de libero zeker zo hard aan.

Anderhalf jaar geleden zette de Hagenaar, toen nog in de hoedanigheid van bondscoach, Ronald Koeman nog als nummer één op zijn lijstje in verband met de FIFA-verkiezing voor de beste speler van de wereld. “Maar nu heb ik met andere belangen te maken”, legde Advocaat gisteren uit. “Koeman is aan de bal nog steeds een fantastische voetballer. Maar ik moet aan de toekomst van PSV denken. En ik wil geen beleid baseren op sentimenten.”

Advocaat voelt zich niet geroepen om contact op te nemen met de gepikeerde Koeman met wie hij als aanvoerder van Oranje een aantal jaren goed samenwerkte. “Het wordt nu een beetje in de persoonlijke sfeer getrokken”, aldus Advocaat. “Dat vind ik vervelend. Misschien kan Ronald in plaats van het openlijk uiten van zijn teleurstelling beter mij eens bellen. Ik zal hem dan uitleggen dat ik ook te maken heb met spelers die hier volgend jaar nog onder contract staan.”

Daarmee doelt Advocaat waarschijnlijk op Wouters en Vink, die dit seizoen door blessures niet veel in actie kwamen, maar ook op het middenveld of het centrum van de defensie kunnen opereren. De contracten van Faber, Prommayon, Dirkx, Van Mol, Linskens en Van der Leegte lopen af. Dat biedt PSV de mogelijkheid om te saneren. Manager Frank Arnesen gaf gisteren toe dat de Eindhovense club nog steeds een te grote spelersgroep kent. Bij veel profs in de omvangrijke selectie laat de kwaliteit te wensen over. PSV doet liever een paar gerichte waardevolle aankopen in ruil voor spelers die nu niet voldoen. Arnesen, de afgelopen weken in Brazilië en Argentinië op talentenjacht: “Als we volgend seizoen mee willen doen, mogen we niet stil zitten. We zijn vorig jaar begonnen met investeren in een nieuwe groep en dat moeten we nu uitbouwen. Er is geen weg terug. Maar er dient wel verkocht te worden om nieuw materiaal te kunnen aankopen. Anders wordt de groep te groot.”

De aanstelling van Dick Advocaat heeft er vooralsnog toe geleid dat de crisisstemming bij PSV is verdwenen. Hoewel de Brabanders ook tegen FC Utrecht niet konden overtuigen als een goed geheel. Door zijn kwaliteiten als organisator heeft Advocaat in elk geval voor rust gezorgd op en rondom het trainingcentrum De Herdgang. Het feit dat hij in twaalf wedstrijden negentien punten behaalde was daarbij natuurlijk ook medebepalend. De voormalige bondscoach: “Toen ik hier kwam hoorde ik alleen maar negatieve berichten over de sfeer. Interne problemen zijn opgelost. Ja, inderdaad er is een boetepot ingesteld. Wie te laat komt stort vijftig gulden. Niemand heeft nog meer dan honderd gulden hoeven te betalen.”

Advocaat blijkt ook redelijk overweg te kunnen met Ronaldo. De Braziliaan zou niet goed met zijn vak bezig zijn, signaleerde Kees Rijvers. Volgens Advocaat is daar nog weinig van gebleken. “Hij heeft onder mijn hoede nog geen training overgeslagen en hij is pas één keer te laat geweest. Toen ik kwam, heb ik hem gewezen op zijn belangrijke positie binnen het elftal. Maar er tevens bij gezegd dat die rol hem nog geen recht geeft op privileges. Dat heeft hij goed begrepen. Ik vond dat hij in het veld te vaak ging pingelen als hij op het middenveld stond. Ik heb hem gezegd dat hij alleen moet soleren voor het doel. Ook dat is goed overgekomen. Hij volgt nog steeds trouw de cursus Nederlands. Maar als we er niet uitkomen, roep ik Stan Valckx erbij die Portugees spreekt.”

De achttienjarige Ronaldo verstevigde gisteren zijn leidende positie op de topscorerslijst met drie treffers. Nadat PSV zich in de eerste helft regelmatig had laten terugdrukken door FC Utrecht, zorgde de Braziliaan ervoor dat de zege niet in gevaar kwam. Bij de eerste treffer speelde hij Asmus, Nascimento en Vierklau uit. Daarna sloeg hij nog twee keer toe op passes van Luc Nilis. Erik Meijer bepaalde de eindstand op 4-0. De Limburger was na een half uur ingevallen voor Boudewijn Pahlplatz en vanaf dat moment kreeg PSV meer stootkracht. Ronaldo zorgde voor de afronding. Geen wonder dat Frank Arnesen nog eens verzekerde dat de spits voor geen enkel bedrag te koop is.

    • Erik Oudshoorn