Onverwacht grote zege voor Fujimori in Peru

LIMA, 10 APRIL. De verkiezingsoverwinning gisteren van de Peruaanse president, Alberto Fujimori, is aanzienlijk groter uitgevallen dan algemeen werd verwacht. Met een overweldigende meerderheid van zeker zestig procent van de stemmen werd de president in de eerste ronde gekozen voor een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar. De partij van Fujimori, Cambio '90/Nieuwe Meerderheid, behaalde bovendien, in afwijking van de voorspellingen, ook de absolute meerderheid in het Congres.

Zijn belangrijkste tegenstander, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Javier Pérez de Cuéllar, kwam niet verder dan circa 22 procent. De overige twaalf kandidaten behaalden elk minder dan vijf procent. De steun voor Fujimori was vooral groot in de arme wijken van de hoofdstad Lima en in de provincies. Een tweede stemronde is met deze uitslag overbodig geworden.

De verkiezingen van gisteren in Peru werden ten dele overschaduwd door de ontdekking van fraude vorige week vrijdag in de provinciehoofdstad Huánuco. Lagere functionarissen van de kiesraad zouden reeds ingevulde stembiljetten voor enkele duizenden dollars te koop hebben aangeboden. De fraude zou vrijwel alle partijen ten goede komen, maar in overgrote mate de regeringspartij. In de zaak zijn verschillende arrestaties verricht.

Negen oppositionele kandidaten voor het presidentschap, onder wie Pérez de Cuéllar, vroegen daarop zaterdag om uitstel van de verkiezingen. Pérez zei echter geen aanleiding te zien zich uit de race terug te trekken. In Huánco worden de stemmen verzameld van zo'n vijf procent van de 12,5 miljoen Peruaanse kiesgerechtigden.

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), César Gaviria, zei gisteravond in Lima dat de OAS “zich grote zorgen” maakt over het voorval, maar dat snelle en adequate actie van de Peruaanse verkiezingsautoriteiten “zal bijdragen aan het opheffen van elke twijfel” over de legitimiteit van de verkiezingen.

De OAS, die met een beperkte missie als waarnemer aanwezig was bij de Peruaanse stembussen, vindt het kiessysteem in het land “relatief goed”, maar uitte kritiek op onderdelen ervan. In een reactie hierop legde president Fujimori alle kritiek op het Peruaanse systeem naast zich neer.

Pag.4: Stembusdag Peru verloopt rustig

De regeringsfractie Cambio '90 zou 65 van de 120 zetels in het Congres krijgen, waarmee president Fujimori zonder moeite zijn voorstellen door het nieuwe parlement zal zien goedgekeurd. De Unie voor Peru van Pérez de Cuellar zou negentien zetels hebben veroverd. Van de overige partijen behaalde de linkse APRA acht zetels, aldus projecties.

De stembusdag is gisteren in alle rust verlopen. De stembureau's werden bewaakt door zowel politie als leger. De Peruanen hadden slechts zeven uur de tijd om hun stem uit te brengen, en velen kwamen te laat bij de stemlokalen. Ook bleken kiezers-legitimatiebewijzen ten onrechte te zijn geannuleerd. Maar de onafhankelijke waarnemersorganisatie Transparencia gaf gisteravond zijn goedkeuring aan de Peruaanse verkiezingen en aan de uitslag ervan.

Uit de uitslag blijkt, dat oppositiekandidaat Pérez de Cuellar (75) zijn aanhang niet verder heeft kunnen uitbreiden dan de urbane middenklasse die hem steunde. In een reactie op de overwinning van Fujimori zei Pérez dat de Peruanen kennelijk op de president hadden gestemd uit dankbaarheid voor de beëindiging van het terrorisme in het land en de succesvolle strijd tegen de hoge inflatie.

President Fujimori zei op een persconferentie niet te hebben verwacht dat hij met zulke hoge percentages zou winnen. De president zei de verkiezingsuitslag te zien als “een versterking van mijn belofte om onophoudelijk te blijven strijden” voor het welzijn van zijn land, dat “heel snel één van de toonaangevende landen in Latijns Amerika zal zijn”. De officiële uitslag van de Peruaanse verkiezingen wordt over een paar dagen verwacht.