Ommekeer door Rolf Franke; Den Helder wint eerste wedstrijd basketbalfinale

DEN HELDER, 10 APRIL. De tuinkabouter ontpopt zich als reuzendoder. Basketbalcoach Meindert van Veen werd zaterdag door de Noordhollandse basketbalfans liefkozend tot “onze Helderse tuinkabouter” uitgeroepen. Hij vond het allemaal wel best. En zeker nadat zijn ploeg de eerste van maximaal zeven confrontaties met Goba, met als inzet de landstitel, met 84-81 had gewonnen.

Goba is de club van zakenman Cees den Braven, die uitgekeken raakte op het voetbal in Dordrecht, en terecht kwam bij het basketbal in Gorinchem. En Goba werd daardoor, met naar schatting een miljoen aan sponsorgeld, gelijk favoriet voor de titel, omdat de bomen niet meer tot in de hemel groeien in basketballand.

Den Helder geldt als het opleidingsinstituut in de basketbalwereld. Maar de ploeg uit Noord-Holland leek het dit seizoen af te moeten leggen tegen de duur betaalde individuele kwaliteiten van de rijkste club in basketballand. Vooral het gemis van Marco de Waard, die twaalf jaar in de marinestad speelde maar naar Gorinchem gelokt werd, deed zich voelen in het team.

Het waait altijd al in Den Helder. De afgelopen maanden dreigde er steeds een storm. Coach Meindert van Veen, vijfmaal landskampioen met de Helderse vrouwen, kreeg de wind na een zwakke seizoensstart van voren. “Ik ben behoorlijk beschadigd”, mopperde de coach. “En flink teleurgesteld.” Hij zinde op wraak: “Alleen met een titel op zak kan ik met opgeheven hoofd aan de onderhandelingstafel plaatsnemen.”

Van Veen viste in de kweekvijver van Helders basketbaltalent en had uiteindelijk beet. De Noordhollandse ploeg boekte in het slot van de competitie 22 overwinningen op rij. Zaterdag volgde, in de eerste finalepartij in de best-of-seven serie, nummer 23.

Goba, dat in het begin van het seizoen de beker won, was de afgelopen weken niet echt op dreef. “We hebben na een goed begin op de trainingen wat gas teruggenomen”, verklaarde coach Jan Eggens, eerder werkzaam in Den Helder. “Dat was helaas ook terug te zien in de wedstrijden.”

Eggens probeerde zijn ploeg klaar te stomen voor het sluitstuk. “Ik ben benieuwd”, sprak hij voor de eerste confrontatie. Na afloop oogde hij, ondanks de kleine nederlaag in de zinderende partij, toch tevreden. Zijn ploeg was dichtbij een overwinning geweest. Die constatering verheugde hem waarschijnlijk meer dan het feit dat er verloren was.

Goba leidde de eerste uitwedstrijd halverwege met 40-33. Het verschil was iets eerder zelfs vijftien punten geweest. “Het verbaasde me dat we zo slecht begonnen”, sprak Van Veen. “Ik stond machteloos langs de kant en kon slechts hopen dat het verschil in de rust niet al te groot zou zijn. We hebben het alleen aan Rolf Franke te danken dat er na de rust nog hoop was.”

Na de scheldkanonnade van de Helderse tuinkabouter schoten zijn spelers wat scherper. “Maar het was vooral het systeem van de switchende verdedigingen waar wij geen vat op kregen”, vond Goba-coach Eggens. “Onze aanval ging moeilijke schoten nemen, noodballen. En toen dat steeds vaker fout ging, kreeg Den Helder de ruimte voor het geliefde spelletje: de fast-breaks. Als dat gaat lopen, is hun spel nog moeilijk te stoppen.”

Het keerpunt in de wedstrijd lag halverwege de tweede helft. Den Helder was van 55-65 op 66-70 gekomen. Op dat moment gooide de 21-jarige Erik van der Sluis - lang en mager - er twee driepunters in: 72-70. Het Noordhollandse publiek veerde op, de Zuidhollandse gasten toonden nog heel even veerkracht. Maar de vijf punten van de Helderse Amerikaan Travis Stel (van 74-77 naar 79-77) werden niet meer verwerkt.

“We ontlopen elkaar niets, het zijn de kleine dingetjes die de komende wedstrijden gaan beslissen”, verzuchtte Van Veen. “Travis Stel gooide er een belangrijke driepunter in en is matchwinner. Maar het was een domme schotpoging. Als hij die bal m gemist had, had ik zijn kop er af gedraaid.” (ANP)