Officier Valente stapt over naar Middelburg

AMSTERDAM, 10 APRIL. De Amsterdamse officier van justitie J. Valente gaat met ingang van 1 juli naar het parket in Middelburg. Evenals in Amsterdam gaat hij zich in Zeeland bezighouden met de bestrijding van de zware criminaliteit.

Tot de overstap van Valente werd begin dit jaar al besloten nadat hij ruim een jaar lang slachtoffer was geweest van intimidatie door criminelen en inbraken. In de woning van Valente werden computerschijfjes gestolen die verdachten van drugshandel gebruikten in hun verdediging. Valente was in Amsterdam de officier van justitie die de contacten onderhield met de Criminele-Inlichtingendienst. In een vraaggesprek met NRC Handelsblad in januari dit jaar zei hij zich 'gekwetst te voelen dat criminelen mogelijk met hulp van journalisten niet alleen een officier van justitie wilden uitschakelen, maar ook de persoon Jo Valente'.

Valente is de tweede Amsterdamse officier van justitie van de afdeling die zich richt op de bestrijding van de zware misdaad, die in korte tijd vertrekt. Vorig jaar vertrok de chef van die afdeling, M.A.A. van Capelle, naar het parket in Groningen. Hij raakte in opspraak in de zogeheten IRT-affaire doordat hij te ongebruikelijke opsporingsmethodes zou hebben toegestaan.

Valente hield zich het afgelopen jaar vooral bezig met de vervolging van leden van de hasjbende van Charles Z. De meeste verdachten in die zaak, een vijftigtal, zijn inmiddels veroordeeld.