Nederlaag voor gevestigde partijen Japan

TOKIO, 10 APRIL. De gevestigde partijen in Japan hebben gisteren een zware nederlaag geleden in lokale verkiezingen. Onafhankelijke kandidaten wonnen de gouverneursposten van Tokio en Osaka.

Het is een nieuwe nederlaag voor gevestigde politici na de Lagerhuis-verkiezingen van 1993 toen de Liberaal-Democratische Partij (LDP) voor het eerst sinds 1955 haar meerderheid in het parlement en de regeringsmacht verloor.

De nieuwe gouverneur van de 12 miljoen inwoners tellende stadsprovincie Tokio is Yukio Aoshima (62), sinds 1968 onafhankelijk lid van het Japanse Hogerhuis. Aoshima, in de jaren zestig als komediant bekend wegens zijn rol als Nasty Granny in de gelijknamige televisieserie, had zijn campagne beperkt tot enkele optredens in de zendtijd die voor kandidaten op de staatsomroep was gereserveerd. Verder had hij zich thuis bezig gehouden met “het bestuderen van openbaar bestuur”. Op die manier wilde hij aangeven dat hij niet van het kapitaal van het bedrijfsleven afhankelijk is. Het bedrijfsleven is de grootste financier van de politieke partijen in Japan. In het Hogerhuis noemde Aoshima in 1971 premier Sato een 'manlijke bijvrouw' van het bedrijfsleven.

Na Tokio is Osaka de tweede stad van Japan. De nieuwe gouverneur van de gelijknamige prefectuur Osaka is Isamu Yokoyama (63), eveneens een voormalig onafhankelijk lid van het Hogerhuis. Yokoyama is echter beter bekend als 'Knock' van het voormalige komisch trio 'Knock, Hook & Punch'. Ook Yokoyama toonde zijn onafhankelijkheid van het bedrijfsleven door zijn campagne per fiets te voeren.

De opponenten van Aoshima en Yokoyama werden door de belangrijkste partijen gesteund, maar zijn kansloos verslagen. Aoshima meende dan ook dat “de kiezers uiting hebben gegeven aan hun woede en ontevredenheid”. Premier Tomiichi Maruyama wilde geen commentaar op de uitslag geven.

De uitslag lijkt inderdaad een weerspiegeling van de nog altijd groeiende ontevredenheid van de kiezers, met name over onoirbare financiële praktijken van de politieke partijen. Een hoge LDP-functionaris sprak van een “strijd tussen burgers en politieke partijen”. Uiterlijk in 1997 moeten er weer verkiezingen voor het Lagerhuis uitgeschreven worden, maar “het is nu geen tijd om algemene verkiezingen te houden”, zei hij. De volgende test komt in juli als er Hogerhuis-verkiezingen op de agenda staan. (Reuter, AP, AFP)