Moskeeën vragen om speciale beveiliging

ZWOLLE, 10 APRIL. De besturen van moskeeën hebben gisteren besloten de 136 moskeeën in Nederland extra te beveiligen. Ze namen dit besluit na de brandstichting, vrijdag, in een Turkse gebedsruimte in Hengelo. Daar ontsnapten de imam en zijn twee kinderen aan het vuur.

Deze week zullen de besturen van de 136 moskeeën ook met de plaatselijke politiekorpsen overleggen over betere beveiliging van de gebedsruimten, aldus voorzitter M. Ates van de Islamitische Raad Nederland. In sommige steden heeft dat overleg al plaatsgevonden. De vertegenwoordigers van de moskeeën besloten gisteren ook minister Dijkstal (binnenlandse zaken) te vragen wat hij kan doen om aanslagen op moskeeën te voorkomen. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken bevestigde dit vanochtend, maar wilde geen mededelingen over de te nemen maatregelen doen.

Volgens Ates is de Turkse gemeenschap in Twente geschrokken van de brandstichting afgelopen vrijdag. De schade aan de gebedsruimte in Hengelo bedraagt ongeveer honderdduizend gulden. Vrijdagavond werden in Oldenzaal de ruiten van een moskee ingegooid. De afgelopen maanden zijn moskeeën en andere gebedsruimtes regelmatig het doelwit geweest van aanslagen en incidenten, aldus Ates. Ook zouden enkele moskeeën vaak dreigbrieven ontvangen waarin buitenlanders wordt gesommeerd Nederland te verlaten en waarin wordt gedreigd de moskee in brand te steken. Ates zegt niet te weten in welke hoek de daders moeten worden gezocht. “Het kan gaan om vandalisme, racisme, extreem-rechts.” Ates zegt geen enkele aanwijzing te hebben dat de Koerdische PKK achter de aanslagen zit, “maar ik sluit niets uit”. Ook de politie in Twente zegt nog geen idee te hebben van de mogelijke motieven voor de brandstichting.

De afgelopen tijd zijn moskeeën regelmatig het doelwit geweest van 'incidenten', die variëren van het ingooien van ruiten tot het in brand steken van de gebedsruimten. De incidenten doen zich niet alleen in Twente, maar in het hele land voor, aldus Ates. Zo lichtten in het Groningse Delfzijl onbekenden vorig jaar de stoeptegels van een pad naar de moskee en legden deze vervolgens in de vorm van een hakenkruis. In het Zeeuwse Terneuzen werd brand gesticht in een Turks jongerencentrum en een moskee.