Lekker een weekendje ballen

Ternauwernood ontliepen de hockeysters van Groningen gisteren de degradatie uit de vrouwenhoofdklasse. Het 0-0 gelijkspel tegen Amsterdam was net voldoende. Oranje Zwart zakt na de 4-0 nederlaag naar de overgangsklasse. Voor Groningen is het succes een goede oppepper voor het toernooi om de Europa Cup voor bekerwinnaars dat komend paasweekeinde op eigen terrein wordt gespeeld. Groningen won vorig seizoen als overgangsklasser de nationale beker omdat de hoofdklassers zich uit protest hadden teruggetrokken. “Ik weet niet of ik de ploeg weer klaar had kunnen krijgen als we waren gedegradeerd”, zegt trainer-coach Angela Veeger.

Was het gisteren al snel duidelijk dat jullie het zouden redden?

Helemaal niet. We hoorden steeds dat het bij HDM-Oranje Zwart 0-0 was. Als dat zo zou blijven moesten wij winnen. Daarom ging ik in de slotfase met vier spitsen spelen. Helaas leverde dat geen doelpunt op. Even dachten we dat we waren gedegradeerd. Er stonden er al een paar te huilen. Totdat iemand kwam aanrennen die zei dat het 2-0 voor HDM stond.

Wat is jullie doel bij de Europa Cup?

Lekker een weekeindje ballen. De olympische gedachte. Het is niet reëel om aan winnen te denken. Een plaats bij de eerste vier is het hoogst haalbare.

Als Groningen zevende of achtste wordt moet de Nederlandse vertegenwoordiger volgend jaar in de B-poule spelen.

Dat zou vervelend zijn. Maar wij kunnen er ook niets aan doen dat de hoofdklassers vorig jaar niet wilden meedoen.

Groningen heeft nu weer de halve finale van het bekertoernooi bereikt. Zijn jullie echte cupfighters?

Dat zou je bijna wel zeggen. Ik moet zeggen dat we steeds gunstig hebben geloot. Nu moeten we in de halve finale tegen Den Bosch. Het zou leuk zijn als we in ieder geval de finale zouden bereiken. Dan kunnen ze niet van ons zeggen dat we eendagsvliegen zijn.