Koopwoningen Bijlmer: het is nu of nooit

AMSTERDAM, 10 APRIL. De complimenten zijn niet van de lucht. “Wat ziet het er schitterend uit”, klinkt het voortdurend. I. Roovers, werkzaam bij het projectbureau Vernieuwing Bijmer, straalt. Hij staat bij de maquette die laat zien hoe de wijk op het bouwterrein Gulden Kruis gestalte moet krijgen. Driehonderd woningen, waarvan een deel eengezinswoningen en veel groen. In september wordt de eerste paal geslagen, zaterdag konden bewoners van de Bijlmer zich inschrijven voor honderd koopwoningen, de overige tweehonderd worden verhuurd. De inschrijfperiode duurt tot 18 april.

Met de bebouwing van het Gulden Kruis, vlakbij het metrostation Ganzenhoef, wordt de aanzet gegeven voor een drastische verbetering van het leefmilieu in de Bijlmermeer. Na het Gulden Kruis zal nieuwbouw verrijzen op het terrein waar nu de flat Geinwijk wordt gesloopt. Volgend jaar gaat de flat Gerenstein tegen de vlakte om plaats te maken voor laagbouw. En daarna wordt Ganzenhoef gesloopt. Bij de bouw worden ook werkloze bouwvakkers uit de Bijlmer ingezet. Zes van hen gaan in september op het Gulden Kruis aan de slag.

“Het is nu of nooit”, zegt Roovers en veel mensen zeiden hem dat zaterdag na. Ze zijn het zat om in een gebied te wonen waar veiligheid een schaars goed is, waar zwervers en junks het straatbeeld bepalen, waar de sociale controle gelijk nul is. “Amsterdam Zuid-Oost heeft een slechte naam. Daar willen we van af. Je kunt zeggen: we gaan hier weg, maar dat willen wij niet”, zegt een vrouw die met man en kinderen naar het kerkgebouw De Nieuwe Stad is gekomen om een inschrijfformulier voor een koopwoning op het Gulden Kruis op te halen. “Wij wonen nu in Holendrecht, in een huurflat. De kinderen kunnen nauwelijks buiten spelen, daarom willen we verhuizen naar een eengezinswoning hier.”

Een jong stel staat over de maquette gebogen. Ze bewonen een appartement ergens in Gaasperdam. Niet bepaald tot hun genoegen; de muziek die hun buren bij nacht en ontij laten klinken, maakt hen soms radeloos. “Als ik er wat van zeg, krijg ik te horen: maar het is toch weekend”, zegt E. te Lindert. Toch twijfelen ze over de aankoop van een eengezinswoning. “Het is de buurt, hè? Die spreekt ons niet erg aan. En dan die vliegtuigen. We betwijfelen of er minder over de Bijlmer zal worden gevlogen als de vijfde Schipholbaan gereed is.”

Nogal wat mensen willen weten hoe het zit met de veiligheid in de nieuw te bouwen wijk. De woningblokken blijken straks via hekken met elkaar verbonden te worden. Elke bewoner krijgt de sleutel van het slot. “En het is natuurlijk niet de bedoeling dat die sleutel van hand tot hand gaat”, zegt Roovers.