Klezmatics

Klezmatics: Jews with Horns (Piranha 35-2). Distr. Music & Words

Van trompettist/bandleider Frank London verscheen vorig jaar de cd The Shvitz, nogal bizarre muziek bij een film van Jonathan Berman. Jews with Horns van zijn sextet The Klezmatics is in vergelijking hiermee nogal rechtlijnig: veel gezellige hoempa met honga's, doina's en andere 'tants'-melodieën.

De echt meeslepende muziek klinkt pas als de dansers moe zijn, zoals in Kale Bazetsn waarin Alicia Svigals haar viool harverscheurend laat janken. “There's sad blues and there's happy blues,” zei Billie Holiday eens tijdens een interview en dat geldt ook voor klezmer, soms omschreven als de jiddische blues. Laten de Klezmatics vooral schrijnend zeuren dat levert verreweg de beste muziek op. Of hunkeren als in Es vilt zikh mir zen, een liefdesgedicht van Celia Dropkin met zang van Adrienne Cooper. Het stukje duurt maar twee minuten, maar die zijn heel intens. Of dit gevoeliger repertoire ook live tot zijn recht komt, zal blijken tijdens de Nederlandse tournee. Begin: 19 april, Melkweg Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen