Grillige dollar houdt kopers op beurs aan de kant

AMSTERDAM, 10 APRIL. Handelaren op de Amsterdamse beurs spraken vanmorgen van een kopersstaking. Aanvankelijk deed de hogere dollarkoers de koersen vlak na opening licht stijgen, maar tegen de middag was het afgelopen. De beursgraadmeter, de AEX, noteerde 403,28 punten, een daling met 0,66 punt.

AMSTERDAM “Particulieren stropen de markt nog een beetje af naar koopjes, maar instituten laten het helemaal afweten”, constateerde een handelaar. De sterke fluctuatie van de koers van de Amerikaanse dollar kon beleggers niet bekoren. De munt kostte bij opening 1,5780, viel terug naar 1,5580 en stabiliseerde zich vervolgens rondom het middaguur op 1,5640. “Daar kun je als belegger niet op bouwen”, aldus een handelaar.

Op de obligatiemarkt leverde de jongste 7,75 procent-staatslening twee dubbeltjes in.

Stijgers in Amsterdam waren de chemiefondsen en financiële waarden. DSM dikte 1,20 gulden aan op 125,60 en Akzo Nobel vier dubbeltjes op 179,60. Bij de financiële waarden verbeterde Fortis Amev zich 70 cent op 78,20 gulden en Aegon 40 cent op 113,30. ABN Amro daarentegen leverde twee dubbeltjes in op 59,20, evenals Hoogovens op 63,80 gulden. Nedlloyd, dat donderdag de jaarcijfers publiceert, noteerde vier dubbeltjes lager op 43,70.

Op de Europese wisselmarkten is de dollar de week begonnen met een koersherstel tegenover de gulden. In Amsterdam noteerde de dollar rondom het middaguur 1,5640 gulden, tegenover 1,5460 aan het eind van vorige week. Ten opzichte van de yen wist de dollar zich op te werken van een eerder op de dag bereikt dieptepunt.

Op de wisselmarkt van Tokio belandde de dollar even op 80,15 yen, een diepterecord. Interventies in de vorm van dollaraankopen door de centrale bank van Japan hadden vervolgens succes. In Europa noteerde de dollar vanmorgen 82,60 yen.

Ook voor het pond sterling was vanmorgen koersherstel weggelegd. De Britse valuta noteerde in Amsterdam 2,5010 gulden. Vorige week vrijdag lag de slotkoers op 2,4820. Van de andere zwakke Europese munteenheden waren de peseta en de lire ook hoger.

TOKIO De Japanse effectenbeurs boekte vandaag een forse winst. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging omhoog met 443,59 punten tot 16.163,09. Deze stijging van 2,8 procent werd veroorzaakt door vraag van de aandelentermijnmarkt.